Cod Rutier 2024. Absolut toți șoferii din România sunt obligați. Legea înțeleasă greșit de mulți

soferi masina masini

SURSA FOTO: Freepik

Cine este obligat să poarte centura de siguranță? Mulți șoferi consideră că acest lucru este opțional, deși îți poate salva viața în caz de accident. Iată ce trebuie să știți.

Mulți șoferi consideră că purtarea centurii de siguranță nu este obligatorie

Multor șoferi le este opțional să poarte centura de siguranță, deși este considerat cel mai important mijloc de protecție în caz de accident. Unii recunosc că își pun viața în pericol, dar își justifică comportamentul prin diverse motive: fie se grăbeau, fie erau într-o călătorie scurtă.

Există încă șoferi care cred că legea le permite să nu poarte centură în anumite circumstanțe, însă poliția îi asigură că acestea sunt doar mituri.

Fiecare șofer surprins în trafic fără centură de siguranță are și o justificare.

„Eram într-o discuție cu colegul și am omis”, a spus unul dintre ei la Digi24.

Scuzele sunt deseori invocate atunci când șoferii sunt opriți de poliție pentru nepurtarea centurii de siguranță. În plus, mulți șoferi cred în diverse mituri legate de legislația rutieră.

Unul dintre aceste mituri este că, dacă mașina este dotată cu airbaguri, atunci nu mai este necesară purtarea centurii de siguranță.

„Fals! Trebuie să știm foarte bine, portul centurii de siguranță e obligatoriu”, spune Bogdan Oproiu, reprezentant al Direcției Rutiere.

Alții sunt convinși că, dacă nu parcurg distanțe lungi, nu sunt obligați să poarte centura de siguranță.

„Fals! Cum spuneam mai devreme, centura de siguranță este obligatorie, indiferent de distanța pe care o parcurgem”, a mai spus Bogdan Oproiu.

Centură de siguranță / Sursa: Dreamstime

Sunt pasagerii obligați să poarte centura de siguranță?

De asemenea, mulți șoferi din România sunt convinși că pasagerii nu sunt obligați să poarte centura de siguranță.

„Pasagerii sunt obligați să poarte centura, atât timp cât locurile sunt prevăzute cu centuri de siguranță”, a clarificat reprezentantul Direcției Rutiere pentru Digi24.

Printre alte idei, există și părerea că femeile însărcinate nu sunt obligate să poarte centura de siguranță.

„Adevărat! Femeile însărcinate cu sarcină vizibilă nu sunt obligate să poarte centura de siguranță”, spune Bogdan Oproiu.

La nivel european, nepurtarea centurii de siguranță este a doua cauză principală de deces pe șosele, imediat după viteza excesivă și conducerea sub influența alcoolului.

„Nu trebuie să ai viteze foarte mari ca să poți să, să ai șanse, să fii victima unui accident, în cazul în care nu porți centura de siguranță”, a explicat Sorin Ene, specialist în conducere defensivă.

Alți șoferi pot fi cauza unor accidente în urma cărora ne putem pierde viața. Doar în București, aproximativ 4200 de șoferi au fost sancționați pentru nepurtarea centurii doar în cursul anului trecut.

Atât șoferii, cât și pasagerii trebuie să poarte centură de siguranță

Legea impune obligativitatea purtării centurii de siguranță de către toți șoferii care conduc pe drumurile publice. Trebuie menționat că regula este valabilă și pentru pasagerii aflați într-un autovehicul încadrat în deplasare pe drumurile publice.

Motivul este că legea nu face diferențe între șoferi și pasageri. Potrivit Codului Rutier, fiecare ocupant al mașinii este obligat să poarte centura de siguranță.

Astfel, persoanele depistate de organele abilitate că nu folosesc acest dispozitiv de siguranță riscă să fie sancționați, în cazul unui control în trafic. Mai multe puteți citi aici.