MAI anunță că șoferii testați anti-drog își vor primi înapoi permisul reținut dacă analizele nu sunt gata în 72 de ore. Există și condiții în care se poate ajunge la dosar penal.
Se schimbă Codul Rutier: Se primește permisul de conducere înapoi. Cazurile de dosar penal
Secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu a declarat luni, 8 iulie, că șoferii testați, dacă permisul de conducere al acestora a fost reținut, vor primi înapoi permisul în cazul în care rezultatele analizelor nu sunt comunicate în decurs de 72 de ore. În caz contrar, dacă rezultatele vin după acest termen și sunt pozitive, se va întocmi un dosar penal.
„În ședința de azi, Marcel Ciolacu a cerut o soluție ca în 72 de ore de la momentul recoltării probelor biologice sau testului inițial în stradă să avem un răspuns. Maine, până la următoarea ședință de guvern de joi vom vedea sub ce formă vom avea ca act normativ acest mecanism.
Și dacă șoferul a ieșit la aparat pozitiv și dacă refuză testarea, i se retrage permisul ca măsură administrativă temporară, fără dosar penal. 72 de ore sau mai puțin rămâne fără permis.
Dacă rezultatul nu vine în 72 de ore, premierul a cerut act normativ ca după 72 de ore să i se restituie permisul, dar procedura merge mai departe. Dacă rezultatul vine după 72 de ore și e pozitiv, se face dosar penal pentru conducere sub influența substanțelor interzise.
Am primit asigurări de la Medicină Legală și de la Ministerul Sănătății că această procedură de analiză în laborator durează azi în țară de la 2 la 7 zile”, a declarat Despescu la Digi24.
Doar după rezultatul concludent al laboratorului se poate ajunge la dosar penal
Despre impactul consumului de ibuprofen, el a menționat că Ministerul Afacerilor Interne (MAI) nu trebuie să ofere un răspuns, deoarece responsabilitatea este reglementată în ceea ce privește substanțele interzise.
„Aparatul drugtest detectează orice substanță interzisă, testul din stradă e preliminar, detectează doar prezența substanței. Când vine rezultatul de laborator care reprezintă probă atunci se face dosar penal”, a adăugat Despescu.
Premierul Ciolacu a răspuns că în cazurile în care șoferilor li se ridică permisul pentru consumul unei pastile de răceală, trebuie găsite soluții pentru a evita nedreptatea față de oameni nevinovați. El a subliniat importanța stabilirii unui interval clar de timp pentru răspunsul la testele făcute de Poliție, între 48 și 72 de ore de la Institutul de Medicină Legală (IML).
”Nu s-a întâmplat până acum acest lucru. Dvs puneţi o întrebare ca şi cum s-ar întâmpla acest lucru. Joi vom lua măsurile ca acest lucru să nu se întâmple”, a afirmat Ciolacu.
Șoferii „consumatori” sunt în vizor
Poliția Română a făcut sâmbătă noi precizări privind controversata ordonanță antidrog. Potrivit comunicatului emis de IGPR, nu şoferii sunt testaţi, riscând astfel retragerea permisului, ci doar cei care au istoric de consum de substanţe interzise sau alcool, dacă au un ”comportament nefiresc” sau dacă se găsesc în vehicul sticle sau substanţe suspecte.
„Anterior definitivării textului şi adoptării actului normativ pentru modificarea şi completarea unor acte normative în scopul creşterii siguranţei rutiere, acesta a fost postat în transparenţă decizională şi, ulterior, supus dezbaterii publice, tocmai pentru a se cunoaşte clar intenţia de reglementare în domeniul circulaţiei pe drumurile publice.
De altfel, în urma parcurgerii acestor etape, au fost luate în considerare propuneri sau observaţii cu privire la prevederile proiectului de act normativ”, afirmă oficialii Poliţiei Române.
Poliția Română spune că nu toți șoferii din trafic vor fi testați. În colimatorul poliției sunt în primul rând cei care se regăsesc într-una dintre situațiile următoare:
- dacă șoferul a fost sancționat, în mod repetat, în ultimii 3 ani, pentru săvârşirea contravenţiei de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice;
- a fost condamnat definitiv pentru infracţiuni privind conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului sau a unor substanţe psihoactive, a consumat alcool sau alte substanţe psihoactive ulterior producerii unui accident de circulaţie, a refuzat sau s-a sustras de la prelevarea de probe biologice, a săvârşit infracţiuni privind traficul şi consumul ilicit de droguri;
- în vehicul recipiente ce pot conţine băuturi alcoolice şi care prezintă urme de consum sau substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive;
- un comportament nefiresc, care poate fi generat de consumul de băuturi alcoolice sau substanţe psihoactive”, mai arată IGPR.
Potrivit IGPR, ”retragerea permisului de conducere în cazul acestui refuz încetează, iar şoferul primeşte permisul înapoi, dacă rezultatul analizei probelor biologice atestă lipsa în organism a alcoolului sau a substanţelor psihoactive”.