Sunt flash-urile considerate agresiune în trafic?
Este legal să dai flash-uri în trafic? Mulți șoferi utilizează flash-urile în trafic pentru a comunica diferite mesaje către alți conducători auto. În anumite cazuri, scopul acestor semnale este de a atrage atenția asupra unor situații de potențial pericol.
Totuși, în alte situații, această practică este considerată, conform Codului Rutier 2025, o formă de agresiune.
Când un șofer aprinde faza lungă intermitent, adică dă flash-uri, acesta intenționează să transmită, cel mai probabil, unul dintre următoarele mesaje:
- Flash-urile din spate, la semafor – reprezintă un avertisment că trebuie să avansezi. De obicei, atunci când semaforul devine verde, șoferul din spate poate da flash-uri pentru a-ți atrage atenția să te pui în mișcare.
- Flash-urile din spate, în mers – dacă te afli pe un drum cu două benzi pe sens și ești pe banda a doua, șoferul din spate îți solicită să te muți pe banda 1 pentru a-i face loc să te depășească.
- Flash-urile din față, în mers – șoferul te avertizează că urmează să întâlnești un radar sau un echipaj de poliție, ori semnalează o altă situație posibil periculoasă (precum un accident sau un drum blocat).
- Flash-urile din față, în intersecție – cel care dă flash-uri îți semnalizează probabil că te lasă să treci în fața lui pentru a putea efectua un viraj la stânga.
Cu toate acestea, majoritatea șoferilor care dau flash-uri în trafic manifestă un comportament agresiv, încercând să-i determine pe cei din față să le facă loc.
Este legal să dai flash-uri în trafic?
Indiferent dacă este vorba despre agresiune sau dorința de a avertiza alți șoferi, legea interzice utilizarea flash-urilor în trafic. Sancțiunile variază în funcție de contextul în care sunt folosite.
Astfel, dacă un șofer dă flash-uri pentru a avertiza alt conducător auto, Poliția poate aplica o amendă între 405 și 607,5 lei pentru utilizarea incorectă a luminilor. În schimb, dacă fapta este considerată agresiune, amenda va fi din Clasa II de sancțiuni, adică între 810 și 1.012,5 lei.
În plus, Poliția poate decide suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 30 de zile.
Practicile care sunt considerate agresiuni în trafic
În 2024, a fost adoptată o lege care permite sancționarea șoferilor agresivi pe baza filmărilor sau fotografiilor realizate de martori.
„Polițistul rutier poate constata contravenția de adoptare a unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice […] și cu ocazia verificării sesizării formulate de un participant la trafic ce a perceput în mod nemijlocit și întâmplător efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul unui vehicul, a oricăreia dintre manevrele prevăzute la art. 54 alin.(2) și a surprins aceste manevre agresive într-o înregistrare audio-video sau video, după caz”, se arată în proiectul adoptat de Guvern la finalul lunii iunie.
Imaginile pot fi folosite pentru a sancționa conducătorii auto care, de exemplu:
- întorc mașina folosind frâna de mână;
- schimbă benzile de circulație frecvent;
- accelerează agresiv;
- derapează intenționat;
- circulă foarte aproape de vehiculul din față;
- folosesc nejustificat semnalele acustice și luminoase.