Codul Rutier 2025. Câte persoane pot conduce aceeași mașină?
Codul Rutier 2025. Conform noilor reglementări, nu există o limitare explicită în privința numărului de persoane care pot conduce aceeași mașină.
Important este ca orice persoană care ia volanul să dețină permis de conducere corespunzător pentru categoria vehiculului respectiv. Totuși, legea impune și câteva restricții semnificative.
Dacă o persoană aflată la volan nu are permis de conducere valabil sau dacă aceasta se află sub influența alcoolului sau a drogurilor, proprietarul mașinii poate fi tras la răspundere penal.
În astfel de cazuri, riscurile pentru proprietar sunt mari. Acesta se poate confrunta cu pedepse severe, inclusiv închisoare de până la 3 ani, în cazul în care încredințează vehiculul unei persoane care nu îndeplinește condițiile legale.
Codul Rutier 2025. Responsabilitatea pentru amenzi și contravenții
Codul Rutier 2025. În majoritatea cazurilor, șoferul care încalcă legea este responsabil de plata amenzii. Astfel, amenda va fi emisă pe numele celui aflat la volan în cazul unor abateri de la regulile de circulație, cum ar fi depășirea limitei de viteză, trecerea pe roșu sau depășirile neregulamentare, scrie ProMotor.
De asemenea, dacă vehiculul nu are ITP valid, șoferul va fi sancționat, chiar dacă responsabilitatea pentru inspecția tehnică revine, în mod normal, proprietarului.
Însă, în anumite situații, cum ar fi neplata rovinietei sau a asigurării auto obligatorii, proprietarul mașinii va fi cel care va plăti amenda.
Aceste sancțiuni sunt valabile și pentru mașinile închiriate, iar înainte de a împrumuta sau a închiria un vehicul, este important ca proprietarul sau utilizatorul să verifice toate documentele necesare pentru a evita neplăcerile legale.
Ce se întâmplă dacă vehiculul este folosit abuziv?
Dacă o infracțiune rutieră este comisă de către o persoană aflată la volanul unui autovehicul împrumutat, poliția va trimite o notificare către proprietarul mașinii.
Acesta va trebui să identifice persoana care a condus vehiculul la momentul abaterii și să transmită autorităților datele acesteia: nume, CNP și adresă de domiciliu. După ce se stabilește identitatea șoferului, amenda va fi aplicată acestuia.
Proprietarii care împrumută mașina altora trebuie să fie extrem de atenți cu privire la cine le folosește vehiculul. Noul Cod Rutier 2025 pune o mare responsabilitate asupra acestora, mai ales în cazurile de abuzuri sau încălcări ale legii de către șoferii care nu respectă reglementările privind permisul auto sau substanțele interzise.