Sancțiuni pentru șoferi. Este strict interzis ca șoferii să dețină sau să monteze pe vehicule dispozitive luminoase care imită semnalele folosite de poliție.

Aceste gadgeturi, deși pot părea simple accesorii sau glume, reprezintă o încălcare gravă a legii. Cei care sunt surprinși de autorități cu astfel de echipamente în mașină riscă amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.

Codul Rutier prevede sancțiuni severe pentru acești șoferi

Pe lângă sancțiunea financiară, șoferilor li se suspendă permisul de conducere pentru o perioadă de 90 de zile, iar dispozitivele sunt confiscate pe loc. Aceste accesorii, disponibile ușor pe diverse platforme online, sunt vizate de controale stricte din partea Poliției Rutiere.

Legislația românească prevede sancțiuni și mai drastice pentru cei care folosesc aceste dispozitive pentru a se prezenta drept polițiști. Această faptă este încadrată ca uzurpare de calități oficiale, o infracțiune care atrage răspundere penală și consecințe grave pentru cei vinovați.

trafic, masini, soferi
SURSA FOTO: Dreamstime

Cei care utilizează dispozitive care perturbă funcționarea aparatelor de măsurare a vitezei riscă amenzi semnificative

De asemenea, șoferii care utilizează sau montează dispozitive care perturbă funcționarea aparatelor de măsurare a vitezei riscă amenzi semnificative. Aceasta include dispozitivele care interferează cu radarele poliției, considerate o altă încălcare gravă a legii.

În plus, folosirea nejustificată a mijloacelor speciale de avertizare sonore sau luminoase de către conducătorii de vehicule cu regim prioritar de circulație este sancționată de polițiști, subliniind importanța respectării stricte a reglementărilor rutiere.

Legea prevede mai multe condiții importante

Amintim că legea prevede mai multe condiții importante pentru șoferi. De exemplu, centura de siguranță este un element esențial pentru siguranța rutieră, contribuind semnificativ la salvarea de vieți. Deși legislația din România obligă conducătorii auto și pasagerii să o poarte, există și situații bine definite în care purtarea centurii de siguranță nu este obligatorie.

Aceste excepții sunt clarificate atât prin legislația rutieră, cât și prin reglementările Ministerului Sănătății. Printre cazurile exceptate privind centura de siguranță, se numără șoferii care execută manevre de mers înapoi sau care staționează. În același timp, femeile însărcinate, vizibil gravide, sunt scutite de această obligație.

Mai mult, conducătorii auto care transportă pasageri în regim de taxi nu sunt obligați să poarte centura atunci când au pasageri în mașină. La rândul lor, instructorii auto sunt exceptați în timpul pregătirii practice a cursanților. Examinatorii beneficiază de această excepție în timpul probelor pentru obținerea permisului de conducere.