Cod Rutier 2025. Se schimbă regulile pentru permisul auto. Modificările includ o înăsprire a regulilor privind ridicarea permiselor de conducere. Astfel, un șofer căruia i s-a ridicat permisul într-un stat membru UE nu va putea conduce în toate celelalte state ale Uniunii.

Cod Rutier 2025. Se schimbă regulile pentru permisul auto. Ce trebuie să știe toți șoferii

În conformitate cu normele actuale, dacă un stat membru nu a eliberat un permis de conducere, acesta poate restricționa doar dreptul de a conduce în acea țară. Numai statul membru care a eliberat permisul are puterea de a restrânge dreptul de a conduce pe întreg teritoriul UE.

Consiliul European pentru Siguranța Transporturilor (ETSC) a salutat decizia, care se va aplica doar șoferilor descalificați timp de cel puțin trei luni pentru infracțiuni grave, cum ar fi viteza excesivă (50 km/h peste limită), conducerea sub influența drogurilor sau alcoolului și cauzarea decesului sau vătămării grave prin conducerea imprudentă.

ETSC ar dori ca regulile să se aplice și șoferilor prinși conducând cu viteză de puțin de 50 km/h peste limita legală.

Parlamentul European și Consiliul au adoptat în mod oficial și alte elemente ale unei noi directive a Comisiei Europene pentru a moderniza normele privind permisul de conducere.

Vehicule electrice comerciale mari

Printre acestea se numără confirmarea dreptului șoferilor cu permis standard de categoria B de a conduce autoutilitare cu motor alternativ, cu o greutate de până la 4,25 tone, în loc de 3,5 tone, din cauza greutății suplimentare a bateriilor.

Noua directivă pregătește calea pentru recunoașterea la nivel european a permiselor obținute în afara UE în țări care au un cadru de siguranță rutieră similar cu cel al UE. Acest lucru ar trebui să ajute flotele multinaționale cu mașini și furgonete care vin din afara UE.

Șoferi mai tineri la volanul camioanelor

Flotele de vehicule comerciale vor putea să recruteze șoferi mai tineri, cu o reducere a vârstei minime la care un șofer poate obține un permis de camion, de la 21 la 18 ani. Statele membre pot permite șoferilor de 17 ani să conducă un camion sau o camionetă în propria țară, cu condiția ca aceștia să fie însoțiți de un șofer cu experiență. Șoferii de camioane vor trebui să-și reînnoiască permisele la fiecare cinci ani.

În viitor, permisele de conducere vor fi digitale, ca parte a portofelului de identitate digitală al UE. Acest lucru nu va fi introdus până în 2030.

Decese rutiere în UE

UE și-a stabilit obiectivul de a reduce la jumătate numărul de decese rutiere până în 2030 și de a atinge zero decese rutiere până în 2050. Anul trecut, 19.800 de persoane au murit în accidente rutiere care au avut loc în UE.

Suedia a avut anul trecut cele mai sigure drumuri din UE, înregistrând, respectiv, 20 de decese la un milion de locuitori, comparativ cu media UE de 44, în timp ce cea mai periculoasă țară a fost România, cu 77 de decese la un milion de locuitori.

Apostolos Tzitzikostas, comisarul european pentru transporturi a declarat că „aceste reguli actualizate pentru permisele de conducere marchează un pas înainte în modernizarea sistemului de eliberare a permiselor și în îmbunătățirea siguranței rutiere în UE. De la introducerea permiselor de conducere digitale până la măsurile care sprijină tinerii șoferi, acest acord deschide calea pentru un sistem de mobilitate mai accesibil, eficient și mai sigur”.

Decese rutiere la un milion de locuitori, 2024

Norvegia 16
Suedia 20
Malta 21
Danemarca 24
Luxemburg 27
Elveția 28
Olanda 31
Finlanda 31
Irlanda 32
Slovenia 32
Germania 33
Islanda 33
Spania 35
Austria 38
Lituania 42
Belgia 43
MEDIA UE 44
Cipru 44
Cehia 45
Slovacia 47
Franța 48
Estonia 50
Italia 51
Ungaria 52
Polonia 52
Letonia 59
Portugalia 60
Croația 62
Grecia 64
Bulgaria 74
Romania 77