Cod Rutier. Poliția Română, avertizare pentru șoferi înainte ca legea să intre în vigoare sâmbătă

Avertisment al polițiștilor înainte ca legea să intre în vigoare. Ce trebuie să știe șoferii despre modificările din Codul Rutier care vor intra în vigoare de sâmbătă. Anunțul a fost făcut pe Facebook.

Telefonul ținut în mână de șoferii care se află la volan devine istorie după întroducerea unei noi legislații. Pe lângă amendă, conducătorii auto vor rămâne fără permis timp de 60 de zile. Totuși, există situații în care telefonul mobil poate fi folosit de șoferi, iar Poliția Română explică, într-o postare pe Facebook, că GSP-ul poate fi în continuare utilizat, însă doar în anumite condiții.

„La ultimele postări despre interzicerea utilizării telefonului mobil când conduceți sau chiar ținerea în mână al dispozitivului, majoritatea dintre voi ați înțeles că nu mai aveți voie să folosiți nici navigația…

1. Uite că se poate! Cum?
Suport telefon pentru mașina.
2. Pai nu am voie sa îl butonez!
Șofer fiind, nu! Dar cel din dreapta, poate!
3. Și când sunt singur în mașină?
Înainte de a pleca din parcare sau tragi pe dreapta.

Deci se poate? #PolițiaRomână”, este mesajul postat pe pagina oficială de Facebook a Poliției Române.

În cazul în care ești surprins în trafic, în mers, cu telefonul în mână, ca șofer vei fi sancționat cu amendă și reținerea permisului de conducere, potrivit modificărilor aduse Codului Rutier.

„Caz concret și des întâlnit…

Acorzi mai multă atenție telefonului mobil în timp ce conduci, iar la întâlnirea cu un pieton pe trecere nu îi dai prioritate…Că îl utilizezi sau doar îl ții în mână să te uiți la aplicația de navigație și ești într-o astfel de situație, te alegi și cu o amendă și fără permisul de conducere pe 60 de zile”, este o altă postare făcută pe pagina Poliției Române, pentru a atrage atenția noilor amenzi care au intrat în vigoare.

Șoferii vor putea totuși folosi telefonul dacã sunt blocați în trafic sau la semafor

„Contravenția se sãvârseste atunci când ne aflãm în timpul deplasãrii, în timpul condusului, atunci se sãvârseste contravenția de utilizare a telefonului. Dacã suntem în trafic într-o coloanã, într-un ambuteiaj, sau dacã suntem la semafor opriți, atunci putem folosi telefonul”, mai spun polițiștii.