Cod Rutier 2024. Regula de aur pe care trebuie s-o respecte șoferii și când sunt singuri în intersecție! Unele persoane habar n-au cât de complexă este legislația rutieră din România.
Cod Rutier 2024. Ce trebuie să facă un șofer singur în intersecție?
Cod Rutier 2024. Ca să nu încetinească și să treacă mai rapid peste zona unui rond, unii conducători auto ignoră marcajele rutiere de pe șosea. În astfel de împrejurări, în absența altor vehicule în intersecție, este permis să sari benzile din sensul giratoriu?
Sensurile giratorii sunt concepute pentru a facilita circulația la intersecția a două sau mai multe drumuri. Regulile de circulație specifice acestor zone sunt puțin diferite față de cele ale altor tipuri de intersecții. De exemplu, atât șoferii care intră în giratoriu, cât și cei care se află deja în interiorul acestuia trebuie să cedeze prioritate.
Cu toate acestea, cedarea priorității se realizează treptat, în funcție de mai multe criterii. În zilele noastre, există sensuri giratorii cu una sau mai multe benzi de circulație. În general, atunci când un vehicul se pregătește să intre în intersecție, trebuie să cedeze trecerea celor care deja circulă în interiorul giratoriului.
Cu toate acestea, în cazul sensurilor giratorii cu două sau mai multe benzi, șoferii care se deplasează în interiorul acestora sunt obligați să respecte aceeași regulă ca și în cazul drumurilor drepte. Mai precis, ei trebuie să semnalizeze atunci când schimbă banda și să se încadreze doar după ce acordă prioritate vehiculelor aflate deja pe acea bandă.
Când „tăiem” giratoriul, de fapt schimbăm benzile de circulație fără a semnaliza
Deci, un șofer cedează trecerea la intrarea în giratoriu. De asemenea, trebuie să facă același lucru și la ieșire, dacă se deplasează pe banda 2 sau superioară.
Practic, banda 1, cea mai apropiată de marginea din dreapta a drumului, este singura care beneficiază întotdeauna de prioritate în sensul giratoriu.
Codul Rutier actualizat a fost modificat în 2023 și clarifică regulile de circulație în sensul giratoriu.
„În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”, se stabilește prin Art 107, pct. 1.1, din Legea nr. 195/2002.
Deci, când „tăiem” giratoriul, de fapt schimbăm benzile de circulație fără a semnaliza și a ne asigura, contrar legii.
Și chiar dacă nu există alte vehicule în intersecție, poliția poate impune o amendă. Amenda în acest caz poate fi de 2 sau 3 puncte, adică 330 lei sau 495 lei.
Când nu mai trebuie să dai prioritate nimănui în sensul giratoriu?
Unele sensuri giratorii sunt echipate cu o așa-numită „bandă turbo”.
Aceasta permite vehiculelor care circulă pe această porțiune să treacă fără a fi obligate să cedeze trecerea altor mașini. Prin urmare, conform exemplului de mai sus, mașina albastră se deplasează pe banda turbo. Șoferul nu are obligația să cedeze trecerea nimănui.
În timp ce ceilalți conducători pot folosi doar banda 2 a sensului giratoriu dacă doresc să vireze la stânga sau să facă întoarcerea. De obicei, aceste „benzi turbo” sunt marcate cu mici stâlpi sau borduri care împiedică vehiculele din giratoriu să intre pe acea porțiune.