Proiectul ar putea ajunge la Senat pentru adoptare săptămâna aceasta. Printre amendamentele acceptate se numără și cel legat de confiscarea mașinilor. Despre ce este vorba mai exact?
Se confiscă mașina. Măsura prezentă în noul Cod Silvic
După mai multe săptămâni de dezbateri în comisii, un raport final privind noul Cod Silvic este așteptat în curând. Proiectul ar putea ajunge în plenul Senatului pentru adoptare, cel târziu marți.
În cadrul dezbaterilor din comisii, majoritatea amendamentelor depuse au fost acceptate, printre acestea regăsindu-se și măsura de confiscare a mașinilor care transportă masă lemnoasă furată. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, subliniază necesitatea unor măsuri dure pentru a stopa acest fenomen alarmant.
„Să scriem negru pe alb în lege că dacă te-am prins la furat se confiscă mașina și singura măsură foarte dură pe care o avem la îndemână este această confiscare”, a declarat Mircea Fechet.
Propunerile privind accesul liber în păduri pentru drumeții și recreere, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale și includerea arborilor remarcabili în Fondul forestier național și asigurarea conservării acestora au primit, de asemenea, un vot favorabil în comisie.
De asemenea, noul Cod Silvic ar putea introduce un sistem de puncte de penalizare, o măsură susținută de fostul ministru al mediului, senatorul UDMR Tánczos Barna.
„Pentru contravențiile repetate ar putea aplica un sistem de puncte de la unu, doi, trei și cinci, a propus Mircea (n.r. Mircea Fechet – ministrul Mediului), zece puncte de penalizare adunate înseamnă suspendarea accesului în sistem”, a explicat Tánczos Barna.
Exploatările ilegale de masă lemnoasă, urmărite din satelit
De altfel, ministrul Mediului spunea recent că în curând, se va monitoriza exploatarea ilegală a masei lemnoase prin satelit. Vor fi instalate puncte de monitorizare video în pădurile din România și pe drumurile publice.
Mircea Fechet, a informat că sistemul de trasabilitate a masei lemnoase (SUMAL) funcționează conform parametrilor stabiliți inițial. Există totuși posibilitatea îmbunătățirii sale.
Se dorește utilizarea tehnologiei LIDAR pentru digitalizarea transportului de masă lemnoasă. Un aspect esențial este utilizarea inteligenței artificiale în procesarea avizelor de transport.
Există persoane care, fiind suspectate de furt de lemne, fotografiază avizele cu un alt dispozitiv și le încarcă, probabil, în sistemul de transport multiplu de masă lemnoasă. Utilizând inteligența artificială, se pot emite procese verbale de contravenție și sancțiuni direct pe teren. În cazurile de fals informatic s-ar putea deschide și dosare penale.