Daca in urma cu cativa ani, cei care cumparau astfel de proprietati o faceau aproape exclusiv pentru valorificarea lemnului, iata ca acum investitorii au identificat noi oportunitati de a scoate profit de pe urma acestui tip de plasament. Posibilitatea de o organiza campanii de vanatoare sau de a petrece cateva zile la o cabana rustica aflata in mijlocul naturii salbatice atrage cu siguranta foarte multi oameni de afaceri care vor sa evadeze din stresul cotidian.
In plus, aceste metode de a petrece timpul liber sunt de multe ori pretextul incheierii unor business-uri importante. Multe afaceri grele “trec” adeseori prin tevile pustilor de vanatoare. “In ultima perioada, a crescut simtitor interesul strainilor pentru terenurile forestiere din Romania. Sunt foarte multi cei care cauta sa cumpere paduri, nu doar pentru a taia si vinde lemnul, ci pentru a investi in amenajarea unor fonduri de vanatoare sau a unor cabane”, spune John Weber, reprezentantul agentiei imobiliare Globalcom, care se ocupa cu intermedierea unor astfel de tranzactii.
Printre cetatenii straini care vor sa cumpere paduri se remarca in mod deosebit francezii, austriecii, nemtii si belgienii. “Noi am intermediat achizitionarea de catre belgieni si francezi a unor suprafete importante in judetele Mures, Brasov si Timisoara”, precizeaza Weber.
In judetul Mures, cele mai cautate zone sunt cele situate in defileul Muresului – muntii Calimani si Sovata-Praid. “Preturile pentru un hectar de padure in aceasta zona variaza intre 8.000 de euro si 30.000 de euro. Aceste diferente apar in functie de varsta padurii, amplasament, destinatii posibile si infrastructura existenta”, spune Marius Suciu, director la agentia Euro Capital din Targu Mures.
si in judetele Harghita si Hunedoara, alte zone foarte cautate datorita suprafetelor impadurite foarte extinse, febra acestor tipuri de tranzactii aprinde interesul proprietarilor de paduri. “In Harghita, pretul unui hectar de padure de brad categoria I pleaca de la 10.000 de euro”, spune Hajdu Gabor, reprezentantul agentiei Minutus din Miercurea Ciuc.
Marius Constantin are de vanzare 200 de hectare de padure in judetul Hunedoara. Pretul, 3.500 de euro. Negociabil, avand in vedere suprafata destul de mare. “Sunt in discutii avansate cu niste italieni care sunt interesati sa cumpere pentru amenajarea unui fond de vanatoare”, spune Marius Constantin.
Bineinteles ca exista multi investitori care achizitioneaza paduri pentru masa lemnoasa. Afacerea este inca foarte profitabila si datorita faptului ca foarte multi proprietari exploateaza in mod ilegal masa lemnoasa. Reprezentantii Ministerului Agriculturii par hotarati sa opreasca hasoul care a domnit in acest domeniu de-a lungul timpului. Daca vor reusi ramane insa de vazut. “Proprietarii padurilor, indiferent de forma de proprietate si de marimea proprietatii, vor fi obligati de acum incolo sa asigure serviciile silvice prin ocoale autorizate”, spune Vasile Lupu, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii.
De asemenea, documentele cu regim special de insotire a lemnului vor fi eliberate numai cu avizul unor inspectorate de regim silvic infiintate in minister, eliminandu-se astfel posibilitatea obtinerii acestor documente “de la coltul strazii”. si furtul de masa lemnoasa va fi pedepsit mai aspru, ajungandu-se la pedepse cu inchisoarea de pana la sase luni.
Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliara la Universitatea Francofona Internationala din Bruxelles, spune ca daca investitorii in terenuri forestiere, fie ca sunt straini, fie ca sunt romani, nu isi vor administra in mod corespunzator proprietatile, consecintele in plan ecologic vor fi extrem de grave, mai ales in contextul schimbarilor climaterice care au avut loc in ultima perioada. “Preturile inca mici practicate in Romania reprezinta principala atractie pentru strainii care vin sa cumpere paduri. Insa, riscurile unor dezastre ecologice raman foarte ridicate daca nu se va impune o disciplina de fier in exploatarea fondului forestier”, arata Silvestri.
Suprafata totala a padurilor din Romania insumeaza, conform informatiilor furnizate de Ministerul Agriculturii, 6,22 milioane de hectare, din care 4,1 milioane apartin statului.
“Preturile inca mici practicate in Romania reprezinta principala atractie pentru strainii care vin sa cumpere paduri.”
Artur Silvestri,
profesor de gestiune imobiliara la Universitatea Francofona Internationala din Bruxelles
Cum vor fi administrate padurile din Romania
Prin Ordonanta de Urgenta nr. 139 din 5 octombrie 2005, Guvernul a instituit o serie de masuri care vizeaza administrarea padurilor. Astfel:
• Proprietarii padurilor, indiferent de forma de proprietate si de marimea proprietatii, sunt obligati sa asigure serviciile silvice prin ocoale silvice autorizate. Responsabilitatea respectarii regimului silvic apartine atat administratorului, cat si proprietarului de padure.
• In termen de sase luni de la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, toti proprietarii ale caror paduri sunt supuse regimului silvic au obligatia sa asigure prin ocoale silvice administrarea padurilor sau sa asigure serviciile silvice pentru acestea. Dupa acest termen se autorizeaza pentru taiere numai masa lemnoasa care provine din paduri administrate sau in care sunt asigurate servicii silvice in conditiile prevazute in acest act normativ.
Paduri la preturi maxime
Costul de achizitie variaza in functie de zona, specia de arbori, infrastructura, potentialul investitiei si varsta padurii. Preturile afisate sunt situate la limita maxima. Din totalul de 6,22 milioane de hectare de padure, 58,5% se afla la munte, 34,8 % la deal si 6,7% la campie.