În redecatarea celor două documente, autorităţile au încercat să valorifice experienţa reformelor recente în cele două domenii realizate de alte state, precum şi prevederile din instrumente de drept european şi internaţional. Pentru a răspunde necesităţilor prezente au fost promovate soluţii noi, au fost revizuite instituţii clasice şi au fost puse în valoare principii recunoscute în plan international, dar care nu au fost înca implementate în spatiul romanesc.
Potrivit noului Cod Civil, actele şi faptele juridice încheiate ori, după caz, săvârşite sau produse înainte de intrarea în vigoare a documentului nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de legea în vigoare la data încheierii sau, după caz, a săvârşirii ori producerii lor. Actele juridice nule, anulabile sau afectate de alte cauze de ineficacitate la data intrării în vigoare a legii noi sunt supuse dispoziţiilor legii vechi, neputând fi considerate valabile ori, după caz, eficace potrivit dispoziţiilor legii noi.
Prescripţiile, decăderile şi uzucapiunile începute şi neîmplinite la data intrării în vigoare a legii noi sunt în întregime supuse dispoziţiilor legale care le-au instituit.
Dispoziţiile legii noi se aplică tuturor actelor şi faptelor încheiate sau, după caz, produse ori săvârşite după intrarea sa în vigoare, precum şi situaţiilor juridice născute după intrarea sa în vigoare. Dispoziţiile legii noi sunt de asemenea aplicabile şi efectelor viitoare ale situaţiilor juridice născute anterior intrării în vigoare a acesteia, derivate din starea şi capacitatea persoanelor, din căsătorie, filiaţie, adopţie şi obligaţia legală de întreţinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor, şi din raporturile de vecinătate, dacă aceste situaţii juridice subzistă după intrarea în vigoare a legii noi.
În ceea ce priveste noul Cod Penal, autorităţile au dorit înlăturarea suprapunerii inutile a unor texte care protejeaza aceleasi valori sociale, adaptarea pedepselor, dezincriminarea unor fapte prevăzute în legislatia speciala şi transformarea lor în contravenţii acolo unde este cazul.
S-a implementat respectarea principiului minimei intervenţii care guvernează legislaţia penală a oricarui stat de drept şi care impune recurgerea la mecanismul penal de protecţie doar în situaţiile în care protecţia oferită de reglementările altor ramuri de drept este insuficientă.
Ce noutăţi aduc Codul Civil şi Codul Penal de la 1 octombrie
11 septembrie 2011, 00:14
Ultima modificare în 11 septembrie 2011, 03:14
Peste trei săptămâni, România va avea o nouă legislaţie după ce două dintre cele mai importante acte normative ale sistemului de drept - Codul Civil şi Codul Penal - vor intra în vigoare.
Etichete: Codul Procedura,
noul cod civil
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- REMEMBER 9/11: Atacul asupra Americii, pas cu pas l FOTO şi VIDEO
- China pierde teren la excedentul comercial: Importurile au crescut mai mult decât exporturile
- Cine a câştigat războiul împotriva terorismului? Americanii au păreri împărţite
- Economistul-şef al BCE şi-a dat demisia
- Italia va lua măsuri stricte de siguranţă la aniversarea atentatelor de la 11 septembrie 2001
- Premierul Emil Boc este de acord ca statul să cumpere Arpechim
- Preşedintele CA al OMV Petrom vrea să înceapă negocierile pentru vânzarea rafinăriei Arpechim Piteşti
- Interpol a emis mandat de arestare pe numele lui Gaddafi
- Lagarde: Trebuie să se acţioneze „acum şi cu îndrăzneală” în faţa crizei
- Economia Japoniei a scăzut peste estimări în trimestrul doi