România își asumă în PNRR reforma sistemului fiscal
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat joi, pe data de 23 noiembrie, că România are asumată în cererea de plată numărul patru din PNRR reforma sistemului fiscal. Oficialul a mai precizat că până cândva fi depusă cererea, guvernul trebuie să decidă dacă menține cota unică sau optează pentru cota progresivă.
„Eu cred că această problemă e de perspectivă pentru ce înseamnă politica fiscală. Momentan avem o lege pe care o avem în vigoare și căreia așteptăm să îi vedem impactul bugetar. În funcție de acest impact, vom vedea ce tipuri de măsuri mai sunt de luat în continuare.
România rămâne angajată în țintele de deficit bugetar. Cert este că în cererea de plată numărul 4 avem acest jalon privind modificarea Codului Fiscal și până la depunerea cererii mai avem cererea numărul 3 și cred că până la momentul respectiv vom vedea ce este de făcut pe mai departe”, a declarat el la finalul ședinței de Guvern.
Întrebat care este opțiunea mai bună, dintre impozitul progresiv și cota unică, Marcel Boloș a răspuns: „E un demers care cred că întâi de toate trebuie să termină bugetul pentru 2024. În funcție de cum vor decurge lucrurile, vom stabili la momentul oportun ce tip de politică fiscală urmăm. Avem acest raport al Băncii Mondiale prin care ne-au fost recomandate o serie de măsuri, haideți să vedem prima dată impactul legii 226”.
PNRR a fost modificat, după negocieri cu Comisia Europeană
Amintim că Marcel Ciolacu i-a felicitat, joi, pe toți cei implicați în modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență al României (PNNR) și în negocierea sa cu Comisia Europeană. A evidențiat că, prin efortul coordonat al întregii echipe, s-au obținut argumente și cifre corecte care au convins CE să accepte planul.
A subliniat eliminarea pragului de 9,4% din PIB, considerat toxic, care ar fi afectat veniturile pensionarilor români pe termen lung.
Referitor la PNRR, a menționat obținerea a 1,4 miliarde de euro pentru programul REPowerEU, destinat instalării de panouri fotovoltaice și eficienței energetice în locuințe. A evidențiat sprijinul acordat direct consumatorilor, cu 60.000 de gospodării care pot accesa acest program.
Totodată, a menționat deblocarea programului „Casa Verde Fotovoltaice” și pregătirea unei noi sesiuni cu asigurarea că nu vor exista probleme în desfășurare.
În ceea ce privește finanțarea sistemului de sănătate publică, a anunțat alocarea a 3,5 miliarde de lei pentru medicamente și materiale sanitare, cu asigurarea finanțării până la sfârșitul anului. S-au aprobat și plățile necesare pentru investiții la Spitalul Clinic de Urgență din Timișoara și Spitalul de Urgență pentru Copiii „Grigore Alexandrescu” din București. Mai multe puteți citi aici.