Codul fiscal, publicat în Monitorul Oficial. Principalele modificări

Noul Cod Fiscal, Legea 227 din 2015, va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016. De anul viitor, va intra în vigoare o singură măsură de relaxare fiscală: scăderea TVA standard de la 24% la 20%.

Eliminarea taxei pe stâlp, a supraccizei la carburanţi,  reducerea impozitului pe dividende la 5% sunt programate să intre în vigoare în 2017.

Noul Cod fiscal introduce un nou sistem de calcul al taxelor locale pe clădiri, în funcție de destinație – rezidențiale, nerezidențiale sau mixte -, în locul actualului sistem care stabileşte cotele de impozit în funcţie de proprietar: persoană juridică sau fizică. Astfel, cotele de impozit pentru clădiri rezidențiale vor fi între 0,08 % şi 0,2%, față de cota actuală de 0,1% (pentru persoane fizice), iar pentru cele nerezidențiale între 0,2% şi1,3%.

Din 2016, cresc taxele pentru casele proprietăţi personale

Noul Cod fiscal: Vânzătorii de case scapă de grila notarilor, dar ajung în vizorul Fiscului

Microîntreprinderile nou înfiinţate, persoane juridice române, vor plăti, pentru primii doi ani de la data înregistrării, 1% dacă au cel puțin un salariat, iar acționarii/asociații nu au deținut titluri de participare la alte persoane juridice. Salariatul este persoana angajată cu normă întreagă cu contract individual de muncă, potrivit  Codului Muncii. Condiția privind salariatul se consideră îndeplinită și dacă microintreprinderea are persoane angajate cu contract individual de muncă cu timp parțial, iar fracțiunile de normă prevăzute în acestea, însumate, reprezintă echivalentul unei norme întregi sau are încheiate contracte de administrare sau mandate remunerate cel puțin la nivelul salariului minim.

Taxarea PFA are condiţii noi: Pot fi respectate?

Contribuţiile de asigurări de pensii şi de sănătate vor deveni obligatorii pentru toate tipurile de venituri (actualele excepţii fiind eliminate) din 2017, plafonat la cinci salarii medii brute lunare.