Comerţul, hotelurile, restaurantele şi transportul vor fi impozitate cu o cotă fixă, potrivit modificărilor la Codul fiscal pe care Ministerul de Finanţe le pregăteşte cu scopul de a spori încasările bugetare. Statul este în căutare de noi surse pentru alimentarea bugetului. Ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat în mai multe rânduri că principala preocupare a instituţiei pe care o conduce este să menţină deficitul bugetar la 2% din PIB fie prin tăierea cheltuieli
Comerţul, hotelurile, restaurantele şi transportul vor fi impozitate cu o cotă fixă, potrivit modificărilor la Codul fiscal pe care Ministerul de Finanţe le pregăteşte cu scopul de a spori încasările bugetare.
Statul este în căutare de noi surse pentru alimentarea bugetului. Ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat în mai multe rânduri că principala preocupare a instituţiei pe care o conduce este să menţină deficitul bugetar la 2% din PIB fie prin tăierea cheltuielilor, fie prin colectarea suplimentară de venituri din acele zone care au scăpat impozitării până acum.
Nu întâmplător, modificarea Codului fiscal va fi aprobată de Guvern după votarea bugetului în Parlament şi cu puţin înainte de prima rectificare a acestuia din primăvară. În funcţie de încasările pe care le va obţine statul în primele luni ale anului, vor fi făcute modificări de fiscalitate, potrivit reprezentanţilor ministerului, astfel încât să fie găsite surse de finanţare pentru buget, în cazul în care se va observa o scădere prea mare a veniturilor.
„Deşi erau aşteptate modificări adaptate timpurilor de criză pe care le trăim, cum ar fi flexibilitate în plata taxelor – pentru că multe companii sunt în imposibilitatea de a face plata la timp din lipsă de lichiditate -, modificările nu sunt substanţiale. Din câte ştiu, se discută de la majorarea TVA până la reintroducerea impozitului progresiv pe salarii, dar o creştere a fiscalităţii nu va duce decât la micşorarea veniturilor bugetare“, afirmă Alina Timofti, partner NNDKP Consultanţă Fiscală.
Idei vechi reînviate
Printre modificările avute în vedere de finanţe se află introducerea unui impozit forfetar – o sumă fixă, stabilită în funcţie de anumite criterii, cum ar fi cifra de afaceri – pentru anumite activităţi. În urma unei analize a ministerului asupra domeniilor economice care înregistrează cele mai mari pierderi şi, prin urmare, nu plătesc impozit pe profit, s-a decis că vor fi impozitate forfetar comerţul cu amănuntul, comerţul cu ridicata, hotelurile, restaurantele şi transportul. Această modalitate de impozitare a mai fost folosită în România, înainte de anul 2000, pentru comerţul volant, de exemplu. Şi fostul guvern intenţiona la un moment dat să impoziteze forfetar panificaţia şi morăritul, iar criteriul în funcţie de care urma să fie stabilită suma fixă datorată statului ar fi trebuit să fie consumul de energie şi de gaze. Finanţele nu au decis încă nivelul şi mecanismul prin care va fi introdus acest sistem.
Finanţele îşi mai propun să perceapă impozit de 16% pe câştig şi TVA de 19% pentru tranzacţiile imobiliare ale persoanelor fizice, realizate în scop comercial. Prevederea există încă din 2007 în Codul fiscal, dar nu a fost pusă în practică pentru că nu a fost dată definiţia caracterului comercial al tranzacţiei. Legea arată doar că tranzacţiile repetate pot fi considerate activitate economică generatoare de venit, fără a preciza un număr de vânzări pe an sau un alt criteriu.
Noul cod fiscal va actualiza şi impozitele pentru case şi terenuri care ar urma să crească de anul viitor cu 20,5%, în medie, însă decizia privind nivelul acestor taxe în fiecare localitate aparţine consiliilor locale. Totodată, Finanţele vor să tripleze impozitele pentru spaţiile comerciale deţinute de persoanele fizice.
Tot în Codul fiscal ar urma să fie prevăzute neimpozitarea profitului reinvestit, acordarea de compensaţii şi deduceri fiscale pentru persoanele cu venituri mici şi egalizarea bazei impozabile pentru calculul contribuţiilor de asigurări sociale cu cele folosite la impozitul pe salarii.
Accizele la ţigări vor fi majorate cu 14 euro, în două tranşe egale de la 1 aprilie şi 1 septembrie, cele la băuturi fermentate cu circa 11 euro pe hectolitru şi la cele intermediare cu circa 14 euro pe hectolitru într-o singură etapă de la 1 aprilie.
IMPOZIT FORFETAR
Unele activităţi economice, cum ar fi comerţul cu amănuntul, comerţul cu ridicata, hotelurile, restaurantele şi transportul vor fi impozitate forfetar, cu o sumă fixă
CASE ŞI TERNURI
Impozitele locale pe case şi terenuri ar urma să crească cu 20,5%, în medie, iar impozitele pentru spaţiile comerciale ale persoanelor fizice vor fi triplate
TRANZACŢII IMOBILIARE
Tranzacţiile imobiliare ale persoanelor fizice, realizate în scop comercial, vor fi impozitate cu 16% pe câştig şi li se va aplica TVA de 19%