Cum se acordă concediul de odihnă neluat în 2024?
La sfârșitul fiecărui an, mulți angajați români se confruntă cu dilema concediilor neefectuate, iar 2024 nu face excepție.
Multe dintre persoanele care nu și-au luat cele 20 de zile legale de concediu de odihnă în acest an vor putea să le beneficieze în următorii doi ani.
Potrivit Codului Muncii, angajații care nu au utilizat concediul de odihnă până la finalul anului 2024 pot solicita acest lucru până pe 30 iunie 2026.
Este important de menționat că, potrivit legislației, concediul nu poate fi înlocuit cu bani decât în cazul în care contractul de muncă se încheie.
Concediul de odihnă conform Codului Muncii
Codul Muncii din România garantează dreptul la concediu de odihnă pentru toți angajații, stipulând că acest drept nu poate fi cedat, renunțat sau limitat în niciun fel.
De asemenea, orice salariat care nu a reușit să efectueze integral concediul în anul în care a avut dreptul poate solicita angajatorului să îl acorde în termen de 18 luni, începând din anul următor.
Astfel, zilele de concediu neefectuate în 2024 pot fi utilizate până în iunie 2026, asigurându-se că angajații beneficiază de acest drept important.
Zilele libere pentru angajații români în 2025
Pe lângă această reglementare privind concediul de odihnă, 2025 va aduce și mai multe zile libere legale pentru angajați.
Anul viitor va începe cu o minivacanță prelungită, având în vedere că 1 și 2 ianuarie sunt sărbători legale, iar 3 ianuarie va fi nelucrător, permițându-le angajaților să beneficieze de un mini-concediu de cinci zile.
Tot în ianuarie, românii vor sărbători Ziua Unirii, pe 24 ianuarie, având o zi liberă suplimentară.
Pe parcursul întregului an, angajații români vor avea 17 zile libere, dintre care 13 vor fi în timpul săptămânii. Printre cele mai așteptate minivacanțe se numără Paștele ortodox, care va coincide cu
Paștele catolic în aprilie, oferind un weekend prelungit de patru zile. De asemenea, Ziua Copilului va aduce o zi liberă pe 9 iunie, iar Adormirea Maicii Domnului va fi sărbătorită pe 15 august, într-o zi de vineri, ceea ce înseamnă un weekend prelungit.
Toate acestea vor contribui la o viață de muncă mai echilibrată pentru angajații români, care vor avea mai multe oportunități de a se relaxa și de a petrece timp cu familia.
Lista zilelor libere pentru 2025
Iată lista completă a zilelor libere pentru angajații din România în 2025:
- 1 ianuarie (miercuri) – Anul Nou
- 2 ianuarie (joi) – A doua zi de Anul Nou
- 6 ianuarie (luni) – Boboteaza
- 7 ianuarie (marți) – Sfântul Ioan Botezătorul
- 24 ianuarie (vineri) – Ziua Unirii Principatelor Române
- 18 aprilie (vineri) – Vinerea Mare
- 20 aprilie (duminică) – Paștele Ortodox
- 21 aprilie (luni) – A doua zi de Paște Ortodox
- 1 mai (joi) – Ziua Muncii
- 1 iunie (duminică) – Ziua Copilului
- 8 iunie (duminică) – Rusaliile
- 9 iunie (luni) – A doua zi de Rusalii
- 15 august (vineri) – Adormirea Maicii Domnului
- 30 noiembrie (duminică) – Sfântul Andrei
- 1 decembrie (luni) – Ziua Națională a României
- 25 decembrie (joi) – Crăciunul
- 26 decembrie (vineri) – A doua zi de Crăciun