1. Potrivit art. 30 (1) concursul sau examenul sunt forme obligatorii pentru incadrarea salariatilor in institutiile si autoritatile publice. Persoana declarata admisa, urmeaza sa-si intrerupa relatiile de munca cu vechiul angajator. In situatia in care acesta nu accepta incetarea raporturilor de munca prin acordul partilor, fapt care se poate realiza intr-un timp foarte scurt, salariatul trebuie sa recurga la demisie, care presupune formalitati de durata. Angajatorul cu care urmeaza sa incheie noul raport de munca nu este obligat sa pastreze locul de munca pe toata aceasta perioada. Candidatul admis risca sa nu mai fie angajat, intrucat legea nu obliga angajatorul sa mentina vacant locul de munca.

2. Reglementarile referitoare la cumul, precum si cele care stabilesc alte forme ale contractului individual de munca (pe durata determinata, munca prin agent de munca temporara, munca cu timp partial si munca la domiciliu) nu acopera plaja situatiilor in unele activitati absolut necesare angajatorului. Temeiul juridic al incheierii conventiilor civile il constituie Legea nr. 130/1999, care nu a fost abrogata in mod expres nici in totalitate, nici partial, prin art. 298 (2) din noul cod al muncii.

3. Conform art. 53 alin. (1), pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat. Ce se intampla daca angajatorul nu are bani ca sa plateasca aceasta
indemnizatie, in conditiile in care si-a
intrerupt activitatea din motive economice, asa cum este prevazut in art. 52 alin. (1) punctul d)?

4. Conform art. 80 alin. (3,) contractul
individual de munca pe durata
determinata poate fi prelungit si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, dar numai inauntrul termenului prevazut la art. 82 (adica 18 luni) si de cel mult doua ori consecutiv. Ce se intampla daca o salariata intra in concediu de ingrijire a copilului pana la varsta de 2 ani si in aceasta perioada angajatorul vrea sa angajeze pe cineva cu contract pe o
durata determinata care depaseste 18 luni?

5. Reglementarile privitoare la Registrul general de evidenta a salariatilor nu cuprind prevederi cu privire la modul in care se poate reconstitui vechimea in munca a salariatilor in caz de distrugere, pierdere etc. a acestui registru.

6. Pentru drepturile salariale ce se acorda in perioadele de participare la formare profesionala cu scoatere din activitate pana sau peste 25% din durata zilnica a timpului normal de lucru, art. 194 (2), s-a stabilit concret ca acestea trebuie sa cuprinda salariul de baza cu toate sau, dupa caz, unele sporuri; la alin.(3), pentru participare la cursuri cu scoatere integrala din activitate, se prevede ca trebuie sa se acorde o indemnizatie, fara sa se stabileasca ce poate cuprinde aceasta.

7. Dispozitiile referitoare la contractele de adaptare profesionala precizeaza ca se incheie pentru „salariatii debutanti”, care pot fi inclusiv absolventii institutiilor de invatamant, intrucat legea nu distinge la ce categorie de persoane se refera. In art. 31(4) s-a stabilit perioada de proba de numai 3-6 luni pentru aceasta categorie de persoane, iar art. 202 (1) impune ca acest contract de adaptare profesionala sa se incheie pe perioada determinata de pana la un an. Ca atare, pentru angajator nu este foarte clar ce primeaza: perioada de proba sau contractul de adaptare profesionala si ce se poate intampla daca la finele perioadei de proba persoana este corespunzatoare, iar la expirarea perioadei de adaptare profesionala nu corespunde evaluarii si, in consecinta, nu face fata functiei, locului de munca etc.

8. Codul muncii nu mai prevede posibilitatea recuperarii de catre angajator a prejudiciului material creat din culpa angajatului prin decizie de imputare sau angajament de plata. In noile conditii, recuperarea este de durata, situatie ce nu este benefica nici angajatorului, care nu isi recupereaza rapid paguba, si nici angajatului, care este posibil sa suporte o paguba raportata in acest timp la indicele de inflatie si devalorizare a monedei nationale.