Astfel, anagajatorii vor putea să concedieze mai ușor salariații care nu-și îndeplinesc obiectivele stabilite, iar concedierile colective vor avea loc în primul rând pe baza criteriilor de performanță și abia apoi vor fi luate în seamă și cele de natură socială. În plus, este eliminată restricția privind angajarea de noi persoane pe locurile de muncă disponibilizate prin concediere colectivă.
Noile perioade de preaviz la demisie sunt de minim 20 de zile lucrătoare pentru funcțiile de execuție și de minim 45 de zile pentru cele de execuție, iar în cazul concedierilor este de minim 20 de zile lucrătoare.
Noul cod a prelungit și perioadele de probă (maxim 90 de zile lucrătoare pentru funcții de execuție și maxim 120 de zile pentru cele de conducere) și a eliminat restricția privind angajarea a maxim trei persoane succesiv în perioadă de probă pentru același post.
Legislația încurajează, de asemenea, încheierea de contracte de muncă pe perioadă determinată. Durata maximă a unui astfel de contract este de 36 de luni.
În același timp, se vor înăspri sancțiunile privind angajarea de personal fără forme legale. Pentru companiile care vor utiliza până la cinci salariați la negru, pot fi aplicate amenzi contravenționale de 10.000-20.000 de lei de persoană, în timp ce angajatorii care folosesc mai mult de cinci persoane fără contract de muncă riscă amendă penală sau închisoare între unu și doi ani.
Noua legislație prevede sancțiuni și pentru persoanele care acceptă să lucreze fără acte – amendă cuprinsă între 500 și 1.000 de lei.