Codul penal va fi modificat. Deputații vor înăsprirea pedepselor

Codul penal va fi modificat. Aceasta este decizia Camera Deputaţilor, care a adoptat, decizional, un proiect ce îi vizează pe angajaţii din domeniul feroviar.

Noua lege va merge acum la promulgare. Ea prevede pedepse mai aspre pentru angajații din acest domeniu.

Prin urmare, dacă angajații cu responsabilități legate de siguranța circulației mijloacelor de transport, intervenție sau manevră pe calea ferată își părăsesc postul, în orice circumstanță sau modalitate, și acest lucru amenință siguranța circulației acestor mijloace, ei riscă o pedeapsă cu închisoarea ce variază între 2 și 7 ani.

O altă prevedere îi vizează pe angajaţii care au o „îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge”. Ea se referă și la cei care „se află sub influenţa unor substanţe psihoactive”. În cazul lor, legea prevede aceeași pedeapsă. Mai precis, între 2 şi 7 ani de închisoare.

Legea anunță, însă, pedepse mai mari în ceea ce-i privește pe cei care provoacă accidente de cale ferată din cauza consumului de alcool sau de substanțe interzise. Ei vor primi, de acum, o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.

Proiectul vizează completarea art. 331 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal

codul penal

Completările vizează „incriminarea refuzului ori sustragerii angajaţilor cu atribuţii privind siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport, intervenţie sau manevră pe calea ferată de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive”.

Vă prezentăm un amendament al proiectului de lege:

„Art. 331. Părăsirea postului şi prezenţa la serviciu sub influenţa alcoolului ori a altor substanţe sau refuzul ori sustragerea de la prelevarea de mostre biologice

(1) Părăsirea postului, în orice mod şi sub orice formă, de angajaţii cu atribuţii privind siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport, intervenţie sau manevră pe calea ferată, dacă prin aceasta se pune în pericol siguranţa circulaţiei acestor mijloace, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează îndeplinirea îndatoririlor de serviciu de către un angajat având atribuţii privind siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport, intervenţie sau manevră pe calea ferată, care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge ori se află sub influenţa unor substanţe psihoactive.

(3) Refuzul ori sustragerea angajaţilor cu atribuţii privind siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport, intervenţie sau manevră pe calea ferată de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

(4) Când faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au avut ca urmare un accident de cale ferată, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi”, potrivit sursei citate.

Decizia Camerei Deputaților față de inițiativa legislativă vine în urma primirii unui vot pozitiv, pe 18 octombrie 2021, din partea Senatului.