Cristi Tudor, reprezentantul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, care administrează drumurile naționale din zona Olteniei, a ajuns la concluzia că există un marcaj pe care mulți șoferi nu îl recunosc.
Marcajul rutier este utilizat pentru a avertiza șoferii că se apropie de o zonă cu linie continuă, ceea ce înseamnă că depășirea este interzisă.
„Când circulăm pe un sector unde depășirea este permisă, liniile discontinue au o anumită lungime și o distanță între ele. În momentul în care ne apropiem de zona unde depășirea este interzisă, liniile discontinue se măresc, iar distanța dintre ele scade”, a explicat Cristi Tudor
Acesta a spus că foarte mulți șoferi nu recunosc acest marcaj de avertizare.
„Cred că trei sferturi dintre șoferi nu cunosc acest marcaj rutier”, a spus reprezentantul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova.
De aceea, mulți șoferi se angajează în depășiri neregulamentare, lucru care rezultă, cel mai des, în accidente.
Șoferii vor fi obligați să anunțe cui dau mașina personală
Se schimbă legea pentru șoferi! Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat miercuri, 7 decembrie 2022, o nouă lege care prevede că deținătorul mandatului unui vehicul auto este obligat să prezinte poliţistului local, la solicitarea acestuia, datele de identificare a persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul personal. În caz contrat, persoana respectivă va fi sancționată cu o amendă.
Decretul semnat, miercuri, vizează promulgarea legii pentru modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile public, care are ca obiect de reglementare stabilirea şi însărcinarea poliţiei locale a atribuţiei de a putea solicita proprietarului unui vehicul auto datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice, iar în cazul nerespectării transmiterii informaţiilor solicitate să poată constata contravenţiile şi să aplice sancţiunile corespunzătoare.
„La solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-1 conduce pe drumurile publice. Poliţia locală poate solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competenţelor în domeniul circulaţiei pe drumurile publice”, scrie în legea respectivă.
Se va limita încălcarea normelor legale privind parcarea, staționarea și oprirea mașinilor
Conform expunerii de motive, aplicarea acestei modificări legislative va conduce la reducerea numărului de încălcări ale normelor legale privind oprirea, staţionarea sau parcarea autovehiculelor.
„În considerarea faptului că poliţiştii locali vor avea competenţa de a solicita datele de identificare ale conducătorilor autovehiculelor oprite/staţionate/parcate neregulamentar se va reduce numărul de încălcări ale normelor legale privind oprirea/staţionarea/parcarea, având în vedere şi faptul că sancţiunile pentru necomunicarea datelor de identificare ale conducătorilor autovehiculelor sunt mai mari decât cele pentru oprirea/staţionarea/parcarea”, se arată în expunerea de motive.