Codul Rutier 2023. Schimbare legislativă în România, referitoare la permisul de conducere! O anumită categorie de șoferi își va recupera mai ușor permisul de conducere, în urma modificărilor recente ale Codului Rutier.
Codul Rutier 2023. Schimbări pentru șoferii care obțin rezultat negativ la analizele pentru droguri
Codul Rutier a fost modificat pentru a facilita recuperarea permisului de conducere în cazul șoferilor care obțin rezultate negativ la analizele specializate pentru droguri.
Guvernul a reglementat posibilitatea recuperării permisului de conducere, în cazul unor șoferi testați pentru droguri la volan, dar care obțin un rezultat negativ în urma analizelor efectuate în instituțiile medico-legale autorizate.
Analizele trebuie să dovedească absența în organism a substanțelor psihoactive.
Codul Rutier a fost modificat joi prin ordonanță
Așadar, printr-o ordonanță, aprobată joi, 10 august, se reglementează simplificarea cazului de restituire a permisului de conducere în baza rezultatului analizei mostrelor biologice realizate în instituțiile medico-legale autorizate prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive.
Modificarea vine la articolul 113 alineatul (1), după litera f), acolo unde se introduce o nouă literă, lit. g). Textul legii prevede că permisul de conducere se restituie titularului:
„g) în baza rezultatului analizei mostrelor biologice realizate în instituțiile medico-legale autorizate prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive.”
Modificarea vine în contextul în care, în practică, s-au întâlnit situații în care, în urma analizei mostrelor biologice, a rezultat absența în organism a substanțelor psihoactive.
În aceste situații, permisul de conducere reținut potrivit art. 195 din Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002, aprobat prin HG nr. 1391/2006, poate fi restituit în baza soluţiei de clasare dispuse în faza urmăririi penale în condițiile legii, potrivit Gândul.
Durata desfășurării urmăririi penale diferă de la o unitate de parchet la alta, de aceea restituirea permisului de conducere reținut în condițiile prezentate se poate face mai devreme sau mai târziu, perioadă în care dreptul de a conduce este suspendat.
Soluția adusă de autorități presupune reglementarea unui nou caz de restituire a permisului de conducere, pentru a putea preîntâmpina o posibilă prelungire a perioadei de suspendare a dreptului de a conduce.
Noua soluție simplifică procedura deoarece nu mai presupune efectuarea unor deplasări ale persoanelor interesate în vederea solicitării prelungirii dreptului de circulație, potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI).