Codul Rutier 2024. Șoferii sunt obligați în Republica Moldova să circule cu lumina de întâlnire a farurilor la mașini, respectiv faza scurtă, pe timp de zi. Schimbarea este implementată începând cu 1 noiembrie și până la 31 martie inclusiv.
Codul Rutier 2024. Toți șoferii trebuie să știe
Această obligație este valabilă până pe 31 martie inclusiv și vizează toate vehiculele, indiferent de condițiile de vizibilitate. Potrivit articolului 34, alineatul 3 din RCR, lumina de întâlnire sau lumina de zi trebuie utilizate pentru a semnaliza prezența vehiculului în trafic.
În cazul în care mașina nu dispune de lumini de zi, șoferii trebuie să utilizeze faza scurtă a farurilor. Legea din Republica Moldova este următoarea:
„(3) Pentru atenționarea altor participanţi la trafic şi pentru semnalizarea vehiculelor în cazul deplasării pe timp de zi, trebuie pusă în funcțiune în faruri lumina de întâlnire sau lumina de deplasare pe timp de zi de către conducătorii:
i) vehiculelor care nu sunt echipate cu lumină de deplasare pe timp de zi, în perioada 1 noiembrie – 31 martie inclusiv.”
Totuși, utilizarea farurilor de ceață este permisă doar în condiții de vizibilitate redusă. Este vorba despre următoarele:
- ceață densă;
- ploaie torențială;
- ninsoare abundentă.
Articolul 34, alineatul 4, prevede următoarele condiții:
„(4) În caz de ceaţă densă, ploaie torenţială, ninsoare abundentă sau în alte condiţii similare, la autovehicule trebuie pusă în funcţiune lumina de întâlnire a farurilor sau farurile anti ceaţă.
Farurile anti ceață pot fi utilizate doar în condiții de vizibilitate redusă, separat sau simultan cu lumina de întâlnire ori de drum a farurilor.
Lanternele posterioare anti ceaţă pot fi utilizate numai în condiţii de vizibilitate redusă. Este interzisă conectarea lanternelor posterioare anti ceaţă la semnalul de oprire!”
Nerespectarea regulilor se sancționează cu o amendă de 3-6 unități convenționale
Până la această schimbare, șoferii circulau fără farurile aprinse ziua în perioada de timp menționată erau trași pe dreapta și avertizați.
Totuși, Codul Contravențional a introdus din 2023 sancțiuni pentru această neglijență.
Potrivit alineatului 4 al articolului 230, nerespectarea exigențelor de folosire a dispozitivelor de iluminat se sancționează cu o amendă de 3-6 unități convenționale, respectiv 150-300 de lei, dar și două puncte de penalizare.
Va fi aplicată aceeași amendă, dar fără puncte de penalizare, pentru neconectarea în faruri a luminii de întâlnire sau a luminii de deplasare pe timp de zi.