Poți efectua o întoarcere pe linia continuă?
Toți conducătorii auto ar trebui să știe că efectuarea unei depășiri prin încălcarea marcajului continuu este strict interzisă. În schimb, efectuarea unui viraj la stânga sau la dreapta nu se consideră „depășire”, dar întrebarea rămâne: este legal să întorci mașina pe linia continuă?
Adesea, șoferii se confruntă cu situația de a întoarce mașina, uneori depășind linia continuă care separă sensurile de mers. În cazul depășirii prin încălcarea marcajului continuu, șoferii se aleg cu amendă și suspendarea permisului, transmite ProMotor.
Legea rutieră definește clar manevra de depășire. Depășirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul sau pe lângă un obstacol aflat pe același sens de circulație, schimbând direcția de mers și ieșind de pe banda de circulație sau din șirul de vehicule în care se afla inițial. Codul Rutier interzice șoferilor să efectueze o depășire dacă prin aceasta se încalcă linia continuă, fie simplă, fie dublă, care desparte sensurile de mers.
În cazul manevrei de întoarcere, aceasta se consideră practic un viraj la stânga, deci nu este tratată ca o „depășire” în sensul legii. Cu toate acestea, întoarcerea pe linia continuă nu este legală.
Reguli privind manevra de întoarcere
Manevra de întoarcere, deși nu pare periculoasă, necesită multă atenție. Șoferul trebuie să se asigure că nici din spate, nici din față nu vin alte vehicule, mai ales dacă întoarcerea se face din mai multe manevre.
Conform Art. 35 din Regulamentul de aplicare a legii circulației, pentru a întoarce vehiculul de pe un sens de circulație pe celălalt, șoferul este obligat să oprească, să semnalizeze și să se asigure că din spate și din față nu circulă niciun vehicul.
De asemenea, întoarcerea este interzisă în următoarele situații:
- Unde este instalat indicatorul „Întoarcerea interzisă”;
- La trecerile pentru pietoni;
- În curbe cu vizibilitate redusă;
- În locurile unde soliditatea drumului nu este verificată;
- Pe poduri și sub poduri;
- La trecerile peste calea ferată și la o distanță mai mică de 50 m de acestea;
- În vârfuri de pantă și pe o distanță de 50 m de o parte și alta a acestora;
- În intersecții și la o distanță mai mică de 50 m de cel mai apropiat colț de intersecție;
- La mai puțin de 50 m de stațiile de tramvai, troleibuz sau autobuz;
- Pe timp de ceață și în orice împrejurare când vizibilitatea este redusă sub 100 m, dacă șoferul nu este pilotat de altă persoană.
Sancțiuni pentru întoarcerea pe linia continuă
Întoarcerea pe linia continuă este sancționată cu amendă contravențională, între 6 și 8 puncte de amendă (990 – 1.320 lei).
Dacă din cauza acestei manevre se produce un accident rutier, șoferul vinovat riscă suspendarea permisului de conducere și o amendă mai mare, care poate ajunge până la 3.300 lei și reținerea permisului pentru 60 de zile. Dacă sunt persoane rănite, se va deschide dosar de cercetare penală, iar conducătorul auto riscă să ajungă la închisoare.