Gestul care îți aduce 3.300 de lei amendă

Începând cu anul 2024, Codul Rutier introduce reglementări stricte privind utilizarea sistemelor antifurt pe vehicule, iar un gest aparent banal ar putea costa șoferii până la 3.300 de lei.

Mulți șoferi aleg să își echipeze mașinile cu astfel de sisteme pentru a preveni furturile, dar este esențial să respectați noile cerințe legale pentru a evita sancțiunile.

bani
SURSA FOTO: Dreamstime

Ce trebuie să știți despre sistemele antifurt?

Montarea unui sistem antifurt pe autovehicul nu este interzisă, dar trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a nu încălca legea.

Conform Articolului 102 din Codul Rutier 2024, în cazul în care sistemul antifurt emis un semnal sonor, acesta trebuie să fie calibrat corespunzător pentru a nu depăși limitele legale.

Articolul 102, punctul 33, stipulează că:

„Montarea pe autovehicul a unui sistem antifurt sonor a cărui durată a semnalului depășește mai mult de un minut consecutiv, iar intensitatea semnalului depășește pragul fonic prevăzut de lege” poate duce la sancțiuni.

Aceasta înseamnă că, dacă semnalul sonor al sistemului antifurt durează mai mult de un minut sau are o intensitate prea mare, șoferii riscă amenzi considerabile.

Sancțiunile pot varia între 1.485 și 3.300 de lei, într-o clasă a IV-a de sancțiuni, conform Codului Rutier.

mașini, șoferi
SURSA FOTO: Dreamstime

La ce trebuie să mai fie atenți românii?

Pe lângă aceste aspecte, legea mai stipulează că deținerea, utilizarea sau montarea de mijloace speciale de avertizare sonoră sau luminoasă care nu sunt autorizate pentru vehiculul respectiv constituie contravenții.

De asemenea, orice dispozitiv care interferează cu funcționarea normală a aparatelor de măsurare a vitezei este interzis și va fi sancționat corespunzător.

Amenzi și pentru parcatul neregulamentar

În conformitate cu reglementările în vigoare, șoferii care parchează neregulamentar sunt pasibili de amenzi, care variază între 330 și 450 de lei. Este important de menționat că aceste sancțiuni pot fi majorate în funcție de anumite condiții.

Conducătorii auto sunt obligați să furnizeze informații despre identitatea persoanei care a parcat neregulamentar atunci când sunt solicitați de poliție. În absența acestor informații, amenda poate fi considerabil mai mare.

Atunci când poliția locală sau rutieră identifică fapte de încălcare, șoferii pot fi solicitați să ofere informații despre persoana care a condus vehiculul parcat ilegal. Refuzul de a furniza aceste informații poate conduce la o amendă de până la 3.300 de lei.