Codul rutier 2024. Detaliul pe care foarte puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să știi despre punctele de penalizare

amendă

SURSA FOTO: Dreamstime

Există mai mult opțiuni dacă vrei să afli câte puncte de penalizare ai acumulat. Totuși, doar una nu-ți dă mari bătăi de cap și te scutește de drumurile pe la ghișee și timpii de așteptare.

Cum afli câte puncte de penalizare ai acumulat?

Potrivit codului rutier, șoferii care încalcă regulile sunt supuși contravențiilor, care vin cu amenzi și puncte de penalizare. Aceste puncte, acumulate în timp, pot duce la suspendarea permisului de conducere pentru o anumită perioadă de timp. Dar cum poți afla câte puncte ai acumulat?

Conform prevederilor legale din OUG 195/2002, există mai multe modalități pentru a afla numărul de puncte de penalizare acumulate.

Una dintre ele este de a merge la orice structură de poliție rutieră unde se face o solicitare. Totuși, acest proces poate dura mai multe zile și include două drumuri pe la ghișee.

De asemenea, o altă variantă este prin e-mail. Mai exact, trebuie redactat un e-mail către serviciul Poliției rutiere din zona unde domiciliați. Totuși, și în acest caz un răspuns poate să dureze până la 15 zile. În plus, predarea documentului se va face doar personal, la ghișeu.

O opțiune mai comodă este să verifici online câte puncte de penalizare ai acumulat. Există două modalități de a face acest lucru.

Prima opțiune este accesarea paginii hub.mai.gov.ro. Aici însă, pentru obținerea datelor de logare este necesară o deplasare la poliție.

A doua și cea mai simplă metodă este accesarea portalului ghiseul.ro. Aici, fără a fi necesară o deplasare la autorități, poți afla rapid câte puncte de penalizare ai acumulat. Prin intermediul aplicației ghiseul.ro, disponibilă și pe telefonul mobil, poți accesa istoricul rutier și poți obține informațiile dorite în câteva minute.

Pentru cei care nu au un cont pe ghiseul.ro, este necesar să îl creeze, folosind datele din buletin. Este important să ai acces la o adresă de email și să deții un card bancar valid pentru a finaliza procesul de înregistrare.

SURSA FOTO: Dreamstime

Clasele de sancțiuni

Punctele de amendă auto sunt împărțite în 5 clase de sancțiuni:

  • Clasa I de sancțiuni: 2 – 3 puncte de amendă;
  • Clasa a II-a de sancțiuni: 4 – 5 puncte de amendă;
  • Clasa a III-a de sancțiuni: 6 – 8 puncte de amendă;
  • Clasa a IV-a de sancțiuni: 9 – 20 puncte de amendă;
  • Clasa a V-a de sancțiuni: 21 – 100 puncte de amendă (doar în cazul persoanelor juridice).

Punctul de amendă se calculează în funcție de salariul minim brut pe economie și reprezintă 5% din valoarea acestuia. Astfel, în condițiile în care salariul minim în 2024 este de 3.300 de lei, valoarea punctului de amendă este de 165 de lei.