Legea din România arată că sunt câteva documente fără de care nu poți să te urci la volan. Dacă nu le ai cu tine, poliția te va sancționa. Toți șoferii trebuie să aibă aceste documente cu ei, iar cei care se ocupă de transport marfă trebuie să aibă câteva documente în plus.
Documentele obligatorii pentru orice șofer
Documentele obligatorii pentru orice șofer. Conform legislației auto, șoferii sunt obligați să aibă cu ei anumite documente, pe care trebuie să le arate atunci când sunt opriți de poliție. Nerespectarea acestei obligații poate duce la sancțiuni financiare considerabile.
Atunci când polițiștii de la Rutieră efectuează un control de rutină, șoferul are datoria de a furniza diverse documente.
„Participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus”, potrivit ART. 35 (2), din legea 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.
Prin urmare, înainte de a pleca la drum, șoferii trebuie să verifice dacă au la ei:
- permisul de conducere
- certificatul de înmatriculare
- asigurarea auto obligatorie (RCA)
- și cartea de identitate
Documentele precum permisul de conducere, certificatul de înmatriculare și cartea de identitate trebuie să fie prezentate în format original. Este strict interzisă utilizarea copiilor xerox sau a variantelor digitale ale acestora.
Printre documentele auto necesare, asigurarea este singurul care poate fi prezentat în format electronic.
Documente și pentru bunurile transportate
Documentele obligatorii pentru orice șofer. De asemenea, atunci când sunt opriți în trafic, șoferii trebuie să arate documentele pentru bunurile transportate în vehicul, dacă le solicită polițistul. Aceasta este necesară pentru a verifica legalitatea bunurilor și a exclude posibilitatea de furt sau contrabandă.
În mod specific, persoanele care transportă bijuterii sau electrocasnice sunt obligate să dețină bonul fiscal sau factura de achiziție pentru aceste produse.
Dacă nu au aceste documente, șoferii pot oferi polițiștilor o declarație din partea proprietarului de la care au cumpărat bunurile, care să conțină informații despre originea acestora și destinația finală.
Dacă nu sunt prezentate documente care să confirme proveniența bunurilor, polițiștii au dreptul să le rețină. Cei care doresc să le recupereze trebuie să dovedească modul în care le-au obținut.
Documentele obligatorii pentru orice șofer. Conform noului Cod Rutier din România, șoferii care sunt surprinși fără documentele necesare pot primi o amendă cuprinsă între 6 și 8 puncte, iar valoarea contravenției poate atinge până la 1.320 de lei.