Codul Rutier 2024. Închisoare până la 7 ani. Este strict interzis atunci când te oprește Poliția în trafic

politie

SURSA FOTO: Dreamstime

O femeie de 43 de ani din Suceava a fost prinsă încercând să ofere mită după ce a fost oprită pentru depășirea vitezei legale. Incidentul a avut loc pe un drum din județul Botoșani, unde aceasta a încercat să corupă doi polițiști.

A vrut să dea mită după ce a condus cu viteză

O suceveancă de 43 de ani a încercat să mituiască doi polițiști care au oprit-o pe un drum din județul Botoșani. Femeia a încercat să le ofere mită 200 de lei polițiștilor care au oprit-o după ce a depășit viteza legală. Incidentul a fost înregistrat cu o cameră de filmat montată pe echipamentul unuia dintre agenți.

Cei doi oameni ai legii monitorizau traficul rutier pe raza localității Coțușca, jud. Botoșani, când au observat un autoturism care a depășit limita de viteză. După ce au oprit autoturismul, au constatat că la volan se afla o femeie de 43 de ani, care nu purta centura de siguranță. Având în vedere că a depășit limita legală de viteză cu aproximativ 38 km/h, agenții de poliție i-au informat șoferiței că va primi o amendă contravențională.

Reacția oamenilor legii

Când a aflat că urmează să fie penalizată, șoferița a vrut să scape de sancțiune și le-a oferit polițiștilor o mită de 200 de lei. Banii au fost ascunși printre actele autoturismului, în momentul în care i-a înmânat celor doi agenți.

Cei doi polițiști au refuzat ferm acțiunea conducătoarei auto, după care au procedat să sesizeze tentativa de mituire la numărul de call-center 0800.806.806.

„Ofițerii de poliție din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Botoșani au constatat infracțiunea flagrantă, cercetările fiind continuate sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită”, se arată într-un comunicat publicat de Direcția Generală Anticorupție (DGA).

Pentru încercarea de dare de mită, femeia riscă între 2 și 7 ani de închisoare. Incidentul a fost înregistrat cu aparatura tip body-cam aflată pe echipamentul unuia dintre agenți, iar imaginile au fost publicate de DGA.

În România, oferirea de bunuri sau foloase materiale funcționarilor publici sau privați este pedepsită prin infracțiunea de dare de mită, conform articolului 290 din Codul penal. Potrivit acestui articol, persoana care promite, oferă sau dă o sumă de bani sau alte foloase unui funcționar public sau privat, pentru a-l determina să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze sau să întârzie un act ce intră în atribuțiile de serviciu ale acestuia, va fi sancționată cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

Trebuie reamintit că polițiștii pot aplica amenzi bazându-se pe filmări primite de la pietoni sau șoferi. Până în prezent, legislația nu permitea acest lucru. Conform Codului Rutier, dacă surprindem un șofer care conduce agresiv, avem posibilitatea de a trimite imaginile poliției, care va putea lua măsuri împotriva șoferului care încalcă regulile de circulație.