Se schimbă Codul Rutier! UE propune ajustări în legislația rutieră comunitară
Codul Rutier s-ar putea schimba din nou! Uniunea Europeană (UE) pregătește modificări în legislația rutieră comunitară. Un set nou de reguli ar putea fi impus curând. În prezent, oficialii europeni propun:
- introducerea unui permis de conducere digital;
- modificarea limitelor de valabilitate a permiselor auto;
- scăderea vârstei la care o persoană poate dobândi dreptul de a conduce;
- controalele obligatorii de sănătate;
- o nouă limită de alcoolemie de 0,2 g/l pentru șoferii începători;
- introducerea unei perioade de doi ani cu restricții pentru șoferii începători, imediat după obținerea permisului de conducere.
S-ar putea ca, în viitor, permisul auto să fie obținut de la 17 ani, dar tinerii șoferi vor fi obligați să fie însoțiți de un adult pe parcursul drumului.
În plus, permisul de conducere pentru camioane și vehicule de transport pasageri ar putea fi obținut de la 18 ani, dar numai dacă tânărul/tânăra deține un certificat de competență profesională. În caz contrar, va putea obține permisul auto pentru camioane și vehicule de transport pasageri la 21 de ani.
Este important de menționat că noua limită de alcoolemie pentru șoferii începători nu va fi impusă uniform în toate statele din UE, ci va fi doar o recomandare.
Pe scurt, fiecare stat din UE va avea libertatea de a decide propriile limite de alcoolemie pentru șoferii începători și sancțiuni potrivite.
Codul Rutier s-ar putea schimba în martie 2024
Propunerile UE vor fi analizate curând. Până în martie 2024, oficialii europeni vor decide dacă vor implementa sau respinge propunerile.
Vă amintim că Ordonanța de Urgență 195/2002 stabilește limitele de alcool în aerul expirat, concentrația alcoolului în sânge și sancțiunile aplicabile. Conform prevederilor legale, pentru o concentrație cuprinsă între 0,01 mg/l alcool și 0,40 mg/l alcool în aerul expirat, se aplică o sancțiune contravențională.
Permisul de conducere va fi suspendat timp de 90 de zile. Șoferii vor fi sancționați cu o amendă cuprinsă între 1.485 lei și 3.300 de lei.
„Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge (peste 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat) se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani”, stabilește ART 87 din Ordonanța de Urgență 195/2002.