O nouă regulă pentru șoferii care refuză să semneze procesul verbal
Guvernul României a introdus o nouă modificare la legea circulației, afectând procedura prin care șoferii primesc amenzile. Conform noilor reglementări, șoferii care sunt informați direct de polițiști că au fost sancționați, dar refuză să semneze procesul verbal, nu vor mai primi amenda acasă prin poștă.
Până recent, dacă un șofer refuza să semneze procesul verbal întocmit de un polițist, amenda era trimisă la domiciliul acestuia prin poștă. Însă, noua ordonanță stipulează că în cazul în care interacțiunea dintre șofer și polițist este înregistrată audio-video, se consideră că documentul a fost comunicat pe loc.
Astfel, dacă refuzul semnării procesului verbal este documentat audio-video, Poliția nu mai este obligată să trimită amenda prin poștă.
„Dacă refuzul primirii procesului-verbal este înregistrat audio-video de către polițist, cu un mijloc tehnic din dotare, acest aspect fiind menționat în cuprinsul documentului de constatare, se consideră că procedura comunicării procesului-verbal a fost îndeplinită pe loc.
Prin urmare, […] unitatea din care face parte agentul constatator nu mai este obligată să comunice la domiciliul contravenientului un exemplar al procesului-verbal”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliție Alba.
Modalități alternative de accesare a procesului verbal
În situația în care șoferii refuză să semneze procesul verbal, aceștia vor trebui să se prezinte personal la secția de poliție din care face parte agentul constatator pentru a obține o copie a documentului.
De exemplu, un șofer amendat de Poliția Rutieră din Constanța va trebui să solicite copia procesului verbal la IPJ Constanța, chiar dacă locuiește în altă parte a țării, cum ar fi Cluj.
Situații în care amenzile continuă să fie trimise prin poștă
Există însă și cazuri în care Poliția va continua să trimită amenzile prin poștă. Acestea includ abateri rutiere constatate prin mijloace automate, cum ar fi radarele de viteză. În astfel de situații, procedura este următoarea:
- Proprietarul vehiculului primește o notificare prin care i se solicită să identifice persoana care se afla la volan în momentul abaterii.
- După primirea notificării, proprietarul are 5 zile la dispoziție să furnizeze informațiile necesare.
- După stabilirea identității șoferului, amenda este trimisă prin poștă la domiciliul acestuia.
Termenul pentru transmiterea sancțiunii este de 6 luni de la înregistrarea abaterii, transmite promotor.ro.