Codul Rutier 2024. Pietonii care traversează legal, dar NU au prioritate. Șoferii nu trebuie să oprească

trecere de pietoni oameni

SURSA FOTO: Dreamstime

Șoferii riscă suspendarea permisului și pietonii amenzi. Cât de strict trebuie să fie respectată prioritatea pe colțul străzii? Descoperă ce reguli trebuie să urmeze atât conducătorii auto, cât și pietonii pentru a evita sancțiunile.

Atât pietonii, cât și șoferii trebuie să urmeze reguli stricte pentru traversarea drumului

Șoferii care nu respectă aceste reguli riscă suspendarea permisului de conducere, în timp ce pietonii care ignoră obligațiile pot fi amendați.

Potrivit legii, pietonii pot traversa strada doar prin zonele marcate și semnalizate corespunzător. În cazul în care trecerea de pietoni este prevăzută cu semafor, aceștia trebuie să urmeze indicațiile luminii semaforului.

Șoferii trebuie să oprească și să acorde prioritate pietonilor în următoarele situații:

  • atunci când semaforul pentru pietoni arată culoarea verde, iar cel pentru vehicule este pe roșu sau galben intermitent;
  • la trecerile pentru pietoni marcate și semnalizate corespunzător;
  • când întâlnesc un semafor verde intermitent, care permite virajul doar după ce se acordă prioritate tuturor celorlalți participanți la trafic.

Prin urmare, la o trecere de pietoni semnalizată corespunzător, șoferii au obligația de a acorda prioritate pietonilor.

La rândul lor, pietonii trebuie să se asigure că șoferii i-au observat și că toate vehiculele s-au oprit înainte de a începe traversarea.

Dacă există un semafor pentru pietoni, aceștia pot traversa doar când semaforul arată verde. În cazul în care semaforul este stins sau afișează galben intermitent pentru vehicule, se aplică regulile pentru trecerile de pietoni nesemaforizate. Pietonii au prioritate, dar trebuie să se asigure în prealabil că pot traversa în siguranță.

În România, multe drumuri nu dispun de treceri pentru pietoni

Aceasta situație nu se întâlnește doar pe șoselele din mediul rural, ci și pe străzile mai mici din orașe.

Pe aceste drumuri, conform legislației, pietonii trebuie să traverseze pe la colțul străzii.

SURSA FOTO: Dreamstime

„Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la colţul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic”, se arată în Art. 72 (3) din legea circulației.

Prin urmare, pietonii pot traversa și pe la colțul străzii, chiar dacă acolo nu există o trecere de pietoni.

Totuși, spre deosebire de trecerile semnalizate, atunci când se traversează pe la colțul străzii, prioritatea aparține vehiculelor. Conform legii, pietonii au voie să traverseze în aceste locuri doar după ce toate mașinile au trecut.

Pietonul este considerat responsabil pentru un accident dacă traversează printr-un loc nepermis

Conform legii rutiere, pietonul este considerat responsabil pentru un accident dacă traversează printr-un loc nepermis, cu condiția ca șoferul să fi respectat toate regulile de circulație.

„Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector”, stabilește Art. 72 (4) din Codul Rutier.

În cazul unui accident provocat de un pieton care a traversat neregulamentar, dar expertiza arată că șoferul depășea limita legală de viteză, instanța poate decide că este vorba de o culpă comună. Aceeași regulă se aplică dacă șoferul se afla sub influența alcoolului sau a drogurilor. Însă, dacă șoferul respectă toate regulile rutiere, responsabilitatea accidentului revine exclusiv pietonului.