Procentul rezultatelor DrugTest infirmate de laborator
Între 29 iunie și 15 iulie, Poliția Română a efectuat 168 de analize cu ajutorul aparatului DrugTest la nivel național. 29,06% dintre ele au fost infirmate de Medicina Legală. În unele județe, procentul de confirmare a fost de 100%, în alte județe de doar 50%, chiar dacă a fost folosit același aparat (Dräger 5000) peste tot.
„Avem județe în care confirmările de la Medicină Legală în ce privește pozitivarea pe aparat sunt de 100%, avem județe în care avem o confirmare de 85 – 90 – 95%, dar avem județe în care, spre exemplu, dacă ne gândim la Timișoara, acolo avem o confirmare de doar 50% pe pozitivarea aparatului la Medicină Legală.
Noi avem același tip de aparat în toată țara (…), aparat marca Dräger 5000, și-mi e foarte greu să cred că-ntr-un județ poate fi o pozitivare de 100% prin probele de la Medicină Legală, iar într-un alt județ același tip de aparat, aceeași calibrare a aparatului, în Timișoara, nu e aparatul bun.
Cred că discuția e mai amplă și având în vedere că avem județe cu 100% și județe cu 50% confirmare, e normal ca procentul global de infirmări, cel de 30%, să fie un procent mare, având în vedere că facem o medie aritmetică între toate județele”, a declarat Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al Poliției Române, în emisiunea TV „Special B1” de pe B1 TV.
A recunoscut că nu știe cum se explică această situație. Din punctul lui de vedere, cel mai bine ar fi să vorbească cei de la Medicina Legală. A recunoscut că el și colegii săi de la Poliția Română au semne de întrebare cu privire la aceste rezultate de la Medicina Legală, având în vedere că au același tip de aparat în toată țara.
„Am mutat aparate dintr-un județ în altul, acolo unde erau situații de infirmări la Medicina Legală, iar aparatul bun cu polițistul aferent, dacă-mi permiteți o glumă, în județ Bacău, de exemplu, era bun și în Timișoara nu mai era bun. Nici polițistul, nici aparatul”, a adăugat el.
Medicina Legală ar trebui să uniformizeze procedurile de lucru
Din punctul lui de vedere, poate fi o discuție la nivelul Medicinei Legale pentru uniformizarea procedurilor de lucru. Pe de altă parte, sunt acele situații punctuale, puține, de persoane care consumă anumite medicamente.
Anul trecut, de exemplu, un polițist din Maramureș, care a luat cinci medicamente diferite pentru răceală, a ieșit pozitiv la DrugTest. Presa locală a aflat imediat. În unele articole de presă a fost poreclit „polițistul motociclist drogat”. Ulterior, au apărut rezultatele analizelor. Rezultatul de la Medicina Legală a fost negativ, desigur. De aceea, Poliția Română îndeamnă șoferii să citească prospectele medicamentelor sau să se consulte cu medicii înainte de a le lua deoarece unele dintre ele sunt contraindicate pentru condus și, evident, ies pozitive la aparate.