Amendă pentru condusul sub influența alcoolului

Un bărbat din județul Iași a fost arestat preventiv pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, după ce a fost surprins la volan cu o alcoolemie de aproape 4 la mie.

Incidentul a avut loc în seara zilei de 25 august pe strada Nicolae Iorga din orașul Hârlău, parte a Drumului European 58.

Polițiștii au oprit vehiculul bărbatului în jurul orei 21:00 și l-au testat cu un etilometru marca DRAGER, care a indicat o concentrație de 1,57 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În urma acestui test, șoferul a fost transportat la spital pentru prelevarea de probe de sânge.

Prima analiză a sângelui, efectuată la ora 21:10, a relevat o alcoolemie de 3,78 grame la mie alcool pur. Ulterior, a doua analiză, realizată o oră mai târziu, a arătat o alcoolemie de 3,58 grame la mie alcool pur. Aceste rezultate confirmă o concentrație extrem de ridicată de alcool în sângele șoferului.

În urma acestui incident, bărbatul a fost prezentat judecătorilor cu propunere de arestare preventivă. Autoritățile judiciare au emis un mandat de arestare pentru 30 de zile, pentru infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau altor substanțe, conform comunicatului Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău.

politie, test alcool, soferi, permis de conducere
SURSA FOTO: Dreamstime

Sancțiuni pentru cei care conduc sub influența alcoolului

Conform articolului 102 alineatul (3) din Ordonanța de Urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, conducerea sub influența alcoolului se sancționează cu o amendă din clasa a IV-a. În plus, ca măsură complementară, se aplică suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

Începând cu 1 ianuarie 2024, valoarea punctului de amendă a fost stabilită la 165 de lei, ceea ce înseamnă că amenda pentru cei depistați conducând sub influența alcoolului se încadrează acum între 1.485 și 3.300 de lei.

Acest interval reflectă schimbarea din legislația rutieră, unde punctul de amendă a crescut față de valoarea precedentă. Până la sfârșitul anului 2023, punctul de amendă era plafonat la 145 de lei, echivalentul a 10% din salariul minim brut pe economie din 2017, când acesta era de 1.450 de lei.

Pe lângă amenda financiară, persoanele surprinse conducând sub influența alcoolului vor avea permisul de conducere suspendat pentru 90 de zile. Dacă persoana implicată în contravenție provoacă un accident rutier, perioada de suspendare se extinde la 120 de zile. Aceasta înseamnă că, pe durata suspendării, persoana respectivă nu va avea dreptul să conducă un vehicul.

„Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă (n.n. penală)”, potrivit art. 336 din Codul penal.