Codul Rutier 2024. Regula de care știu foarte puțini șoferi. S-a stabilit deja prin lege

amenda

SURSA FOTO: Dreamstime

Are sau nu voie poliția să te oprească fără motiv în trafic? Dacă ți-ai pus această întrebare atunci te poți lămuri citind următoarele rânduri. De asemenea, poți afla ce drepturi și obligații ai.

Are sau nu voie poliția să te oprească fără motiv?

Mulți șoferi se întreabă dacă este legal ca poliția să îi oprească fără un motiv aparent. În realitate, legea permite polițiștilor să oprească orice vehicul pentru un control de rutină, chiar dacă șoferul nu a încălcat nicio regulă de circulație.

Șoferii trebuie să fie pregătiți să prezinte documentele necesare și au dreptul să cunoască identitatea și motivele pentru care a fost oprit de polițist. De asemenea, au opțiunea de a înregistra controlul și de a refuza testele rapide, dar trebuie să fie conștienți de consecințele acestor acțiuni.

Controalele de rutină pot fi efectuate pentru identificarea șoferilor care au consumat alcool sau droguri. De asemenea, poți fi oprit pentru verificarea identității și a documentelor, care, evident, se poate face doar prin oprirea vehiculului.

Nu în ultimul rând, respectarea normelor de poluare poate fi verificată doar la fața locului prin oprirea vehiculului respectiv, transmite ProMotor.

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Drepturile și obligațiile șoferilor când sunt opriți de poliție

Când te-a oprit poliția, trebuie să prezinți următoarele documente:

  • Actul de identitate.
  • Permisul de conducere.
  • Certificatul de înmatriculare al vehiculului.
  • Asigurarea auto obligatorie (RCA).

Șoferii au, de asemenea, anumite drepturi în timpul controlului de rutină:

  1. Identificarea polițistului: Șoferul are dreptul să cunoască numele și funcția polițistului.
  2. Motivul opririi: Polițistul trebuie să informeze șoferul cu privire la motivul opririi.
  3. Refuzul semnării procesului verbal: Șoferul poate refuza semnarea procesului verbal și poate face mențiuni în document.
  4. Înregistrarea controlului: Șoferul poate înregistra audio și video controlul, cu condiția să nu împiedice desfășurarea acestuia.
  5. Refuzul testelor rapide: Șoferul poate refuza etilotestul sau drugtestul, dar trebuie să solicite recoltarea de probe biologice. Refuzul recoltării de sânge constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea.

Refuzul de a sufla în etilotest sau de a face testul antidrog rapid implică automat recoltarea de probe biologice. Refuzul de a te supune recoltării de probe biologice constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.

La rândul său, polițistul are obligația să se prezinte, utilizând numele și gradul, și să prezinte legitimația dacă este în civil. De asemenea, trebuie să comunice motivul opririi, chiar dacă poate face acest lucru și după întocmirea procesului verbal.