Problema lipsei locurilor de parcare în Capitală persistă de ani de zile și pare să pare că se va rezolva prea curând. Cu toate acestea, lipsa înțelegerii din partea autorităților privind sancționarea fermă a parcărilor neregulamentare contribuie la agitația rutieră și la disconfortul locuitorilor Bucureștiului.

Dacă un șofer este surprins parcând neregulamentar, poate primi o amendă din prima clasă de amenzi, adică între 2 și 3 puncte de amendă. Prin urmare, amenda minimă pentru parcarea neregulamentară este de 330 de lei, în timp ce amenda maximă poate ajunge la 495 de lei.

Proprietarul vehiculului va fi sancționat dacă mașina sa este parcată neregulamentar

Însă nu doar șoferul poate fi sancționat pentru parcare neregulamentară, ci și proprietarul vehiculului în situația în care acestea sunt persoane diferite. În plus față de amenda pentru parcare ilegală, poliția poate solicita proprietarului, prin intermediul „notei de constatare” a contravenției, să furnizeze datele de identificare a persoanei care conducea autovehiculul în momentul respectiv.

Neconformarea poate atrage o amendă de câteva ori mai mare decât cea aferentă contravenției inițiale.

Potrivit Codului Rutier, „la solicitarea poliției rutiere sau a poliției locale, proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia ia încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice. Poliția locală poate solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competențelor în domeniul circulației pe drumurile publice”.

Ce obligație are proprietarul vehiculului

Aceeași normă prevede că obligația de a comunica datele de identificare, se consideră îndeplinită „dacă proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul comunică numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, numărul și seria actului de identitate ale persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice ori, în cazul cetățenilor străini, al persoanelor fără cetățenie sau al cetățenilor români cu domiciliul în străinătate, și seria și numărul pașaportului ori ale altui document de trecere a frontierei de stat, data eliberării acestuia și statul emitent.”

Proprietarul sau posesorul vehiculului trebuie să furnizeze datele solicitate în termen de cinci zile de la primirea cererii, având posibilitatea să o facă și online.

Dacă nu respectă cererea, proprietarul vehiculului parcat neregulamentar poate fi sancționat cu o amendă mai mare decât cea pentru fapta în sine. Acest lucru intră în categoria a IV-a de sancțiuni, pentru care se acordă între nouă și 20 de puncte-amendă (echivalentul a între 1.305 și 2.900 de lei).