Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată

soferi, copil la volan

SURSA FOTO: Dreamstime

Codul Rutier. Traficul sigur trebuie să fie o preocupare principală pentru fiecare șofer. Normele privind utilizarea scaunului din față de către copii sunt cruciale pentru a le oferi acestora o protecție maximă în timpul călătoriilor cu mașina.

Codul Rutier 2024. Reguli pentru siguranța copiilor

Respectarea reglementărilor privind utilizarea scaunului din față pentru copii este esențială pentru a le oferi cea mai bună protecție în timpul călătoriilor cu automobilul.

Siguranța pe drumuri trebuie să fie întotdeauna o prioritate pentru fiecare șofer.

Pe măsură ce copiii cresc, dorința de a ocupa locul din față al mașinii devine tot mai mare. Totuși, conform OUG nr. 195/2002, legislația rutieră impune reguli stricte pentru a asigura siguranța copiilor în timpul călătoriilor.

Regulile stabilesc vârsta minimă la care copiii pot sta pe scaunul din dreapta șoferului și prevăd sancțiuni pentru șoferii care nu respectă aceste norme. În continuare, vom detalia condițiile în care copiii pot ocupa locul din față al mașinii.

Călătoria cu copilul în mașină poate fi stresantă, fie că vorbim de un drum scurt către grădiniță sau școală, fie de o călătorie mai lungă. Transportul copiilor implică o responsabilitate semnificativă pentru orice părinte.

În timp ce trebuie să ne concentrăm pe condus, este la fel de important să fim atenți la nevoile copilului, asigurându-ne că acesta beneficiază de toată atenția necesară într-un mod sigur.

Respectarea reglementărilor legale privind siguranța copiilor, alături de asigurarea confortului lor, sunt elemente cruciale în orice călătorie.

Scaunele din față ale mașinii sunt destinate în principal adulților, așa că este crucial să te asiguri că micuțul tău este pregătit pentru această schimbare înainte de a-l așeza pe locul din dreapta.

În ce condiții copiii pot sta în față?

În primul rând, copilul trebuie să fie capabil să se sprijine confortabil cu spatele și fundul de spătarul scaunului. În plus, el trebuie să poată îndoi genunchii la marginea scaunului și să-și sprijine picioarele pe podea.

Este important ca picioarele copilului să atârne perpendicular de pe scaun fără să fie necesar să se aplece sau să se întindă, pentru a asigura un confort adecvat pe durata călătoriei.

Se pare că, în încercarea de a le face plăcere copiilor, unii șoferi uită de riscurile asociate cu așezarea acestora pe scaunul din față și ignoră reglementările legale.

Am văzut destule exemple îngrijorătoare în care copii erau așezați pe scaunul din dreapta sau chiar în brațele șoferului, care îi lăsa să pună mâinile pe volan și făceau filmări pentru rețelele de socializare.

Aceste practici nu doar că reprezintă o încălcare gravă a legii, dar sunt și un semn de iresponsabilitate din partea părinților care nu realizează pericolele la care își expun copiii și pe ei înșiși, doar pentru câteva like-uri.

Statisticile indică faptul că, în cazul unui accident, persoanele aflate pe locul din față sunt cele mai expuse riscurilor de leziuni grave.

De asemenea, pasagerii din spate, inclusiv copiii care nu poartă centura de siguranță, pot suferi răni severe, deoarece în urma impactului se pot lovi puternic de spătarul scaunelor din față sau pot fi proiectați spre parbriz.

Până la o anumită vârstă, copiii trebuie să fie transportați în scaune auto special concepute, care se ajustează în funcție de greutatea și înălțimea lor. Este esențial ca micuții să folosească aceste scaune până la vârsta de 3 ani.

Modificările OUG nr. 195/2002

Conform modificărilor aduse OUG nr. 195/2002 în 2015, copiii cu o înălțime mai mică de 135 cm trebuie să fie așezați în scaune auto.
Există și excepții, cum ar fi pentru copiii cu afecțiuni medicale speciale, care pot călători fără scaun și fără centură de siguranță pe locurile din spate, dar sub supravegherea unui adult care nu este șoferul.
Sursa: Dreamstime
În plus, pentru copiii sub 3 ani, părinții sunt obligați să prezinte o dovadă medicală în cazul unui control de rutină de către poliția rutieră.
Unii șoferi își montează scaunele auto pe locul din dreapta pentru a avea o mai bună vizibilitate asupra copilului. În această situație, scaunul auto trebuie să fie orientat cu spatele la direcția de mers, fie că este vorba de un bebeluș sau de un copil mai mare.
De asemenea, airbag-ul pasagerului trebuie dezactivat, deoarece în caz de accident, desfășurarea acestuia poate fi extrem de periculoasă pentru copil, indiferent de direcția în care este orientat scaunul.

Scaunele auto sunt clasificate în funcție de greutatea copilului în următoarele grupe:

Grupa 0 (pentru copii cu greutatea sub 10 kg), Grupa 0+ (pentru copii cu greutatea sub 13 kg), Grupa I (pentru copii între 9 și 18 kg), Grupa II (pentru copii între 15 și 25 kg) și Grupa III (pentru copii între 22 și 36 kg).
Copiii cu vârste între 3 și 12 ani trebuie să călătorească exclusiv pe locurile din spate ale vehiculului; este ilegal ca aceștia să fie așezați pe scaunul din față, chiar și dacă sunt ținuți în brațe de un adult.
Pentru siguranța lor, se utilizează diverse dispozitive, cum ar fi pernele de înălțare, care mențin copilul fixat pe scaun. Aceste perne sunt recomandate doar pentru copiii care au cel puțin 4 ani, măsoară peste 135 cm și cântăresc mai mult de 18 kg.
Înălțătoarele auto sunt destinate copiilor mai mari care nu se mai încadrează în scaunele auto, dar care nu sunt încă potriviți pentru centurile de siguranță pentru adulți.

Transportul copiilor în vehicule conform Hotărârii de Guvern nr. 11/2015

De menționat este că utilizarea înălțătoarelor nu este obligatorie pentru copiii peste 12 ani și, dacă sunt folosite, trebuie să fie întotdeauna însoțite de utilizarea centurii de siguranță.
Regulamentele rutiere din România care reglementează transportul copiilor în vehicule sunt stipulate în Hotărârea de Guvern nr. 11/2015, ce aduce modificări și completări la Regulamentul de aplicare a Ordonanței de Urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.
Conform acestor reglementări, copiii pot ocupa locul din dreapta față al mașinii doar dacă au împlinit vârsta de 12 ani și măsoară cel puțin 150 de centimetri.
În plus, legea cere ca aceștia să fie asigurați cu centura de siguranță, care trebuie să fie reglată conform greutății copilului și să nu treacă peste gât sau față. Detaliile complete despre cerințele privind transportul copiilor sunt descrise la articolul 97.
Articolul 97 privind centura de siguranță
  • alin. (1) – Copiii cu o înălțime de până la 135 cm pot fi transportați în autovehicule echipate cu sisteme de siguranță doar dacă sunt fixați sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.
  • alin. (1.2) – Copiii cu o înălțime de peste 135 cm pot fi transportați în autovehicule echipate cu sisteme de siguranță doar dacă poartă centuri de siguranță pentru adulți, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feței, sau dacă sunt fixați sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.
  • alin. (1.9) – Transportul copilului conform prevederilor de la alin. (1.8) se face pe locurile din spate ale autovehiculului. În cazul copiilor cu vârsta de până la 3 ani, transportul se realizează sub supravegherea unei persoane diferite de conducătorul autovehiculului.

Nerespectarea reglementărilor Codului Rutier referitoare la transportul minorilor poate conduce la amenzi între 660 și 825 de lei, echivalente cu patru sau cinci puncte-amendă.

Începând cu acest an, valoarea unui punct de amendă a fost ajustată la 165 de lei, comparativ cu 145 de lei anterior, valoare care a fost înghețată din 2017, când salariul minim brut era de 1.450 de lei.

De la 1 ianuarie 2024, punctul de amendă reprezintă doar 5% din salariul minim brut. În plus, șoferii care încalcă regulile privind transportul copiilor pe locul din față vor primi și trei puncte de penalizare.