Codul Rutier 2024. Regula pe care șoferii o pot încălca. Polițiștii nu au dreptul să îi amendeze

șofer, viteză

SURSA FOTO: Pexels

Poți primi amendă dacă depășești limita de viteză cu 1 km/h? Iată ce spune Codul Rutier despre acest subiect, dar și pașii pe care trebuie să urmezi pentru a contesta o amendă rutieră.

Legea din România stabilește mai multe limite de viteză, iar șoferii care le depășesc pot fi sancționați conform prevederilor legale. Iată în ce situații un conducător auto poate primi amendă chiar și pentru depășirea cu doar 1 km/h peste limita de viteză.

Codul Rutier al țării noastre stabilește diverse limite de viteză, adaptate la tipul de drum. În cazul depășirii acestora, șoferii se expun riscului de a primi avertisment, amendă sau chiar de a li se suspenda permisul de conducere.

Limitele de viteză pe drumurile din România

Diferitele limite de viteză vor fi întâlnite de șoferi în funcție de tipul de drum pe care circulă:

  • 130 km/h pe autostradă;
  • 120 km/h pe drumurile expres;
  • 100 km/h pe drumurile naţionale europene;
  • 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A și B;
  • 50 km/h în localități.

Cu aprobarea Poliției Rutiere, limitele de viteză în zonele urbane pot fi ajustate în funcție de condițiile specifice. Cu toate acestea, limita maximă nu poate depăși 80 km/h și nu poate fi mai mică de 30 km/h.

Ce amenzi riști dacă depășești limita de viteză?

Depășirea limitei de viteză atrage sancțiuni sub formă de amendă, iar în unele situații poate conduce și la suspendarea permisului de conducere.

În prezent, valoarea unui punct de amendă este de 165 de lei, iar pentru depășirea vitezei sunt prevăzute sancțiuni cuprinse între 2 și 20 de puncte de amendă.

Sancțiunile aplicate variază în funcție de cât de mult ai depășit limita de viteză:

  • 10 – 20 km/h: 330 lei – 495 lei
  • 21 – 30 km/h: 660 lei – 825 lei
  • 31 – 40 km/h: 990 lei – 1.320 lei
  • 41 – 50 km/h: 1.485 lei – 3.300 lei
  • peste 50 km/h: 1.485 lei – 3.300 lei + suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile
  • peste 70 km/h: 1.485 lei – 3.300 lei + suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile.

Primești amendă dacă depășești limita de viteză cu 1 km/h?

Dacă limita maximă de viteză este de 50 km/h și șoferul circulă cu 51 km/h, atunci nu va fi amendat.

Acest lucru se datorează faptului că legea circulației permite o mică abatere, iar radarul poate tolera depășiri ale vitezei maxime cu până la 5 km/h.

Cu toate acestea, dacă șoferul este surprins circulând cu 101 km/h în localitate, atunci îi va fi suspendat permisul de conducere. În procesul verbal de constatare se va menționa că a depășit viteza maximă cu 51 km/h. Astfel, în acest caz, chiar și un exces de viteză de 1 km/h peste limita legală va atrage, pe lângă amenda contravențională, și o suspendare a permisului de conducere pentru o perioadă de trei luni.

Limită de viteză / SURSA FOTO: Dreamstime

Cum poți contesta amenda rutieră

În primul rând, se recomandă ca șoferii să plătească sancțiunea în decurs de 15 zile pentru a beneficia de reducerea amenzii la jumătate. În cazul în care se consideră nedreptățiți, aceștia au posibilitatea să conteste acuzațiile formulate de poliție sau informațiile consemnate în procesul verbal.

Perioada de 15 zile este totodată termenul în care șoferii pot depune contestația.

Pentru a iniția contestația, trebuie să urmeze acești pași:

  1. Se plătește o taxă de timbru la primăria de domiciliu;
  2. Se depune o contestație a procesului verbal la judecătoria de domiciliu sau la cea de pe raza localității unde a fost aplicată sancțiunea, cu următorul conținut:
  • Plângere scrisă de mână sau dactilografiată, prin care șoferul descrie pe scurt ce s-a întâmplat și de ce contestă procesul verbal și cere anularea lui;
  • Copie a procesului verbal contestat;
  • Dovada achitării Taxei de timbru;
  • Alte documente justificative pe care le consideră importante în cazul său (de exemplu, au fost șoferi amendați pentru viteză excesivă, dar au demonstrat că aveau o urgență medicală și era imperios să ajungă în cel mai scurt timp la spital)
  • Diverse probe materiale (poze, înregistrări video sau audio, etc.).

„Cei care au fost amendați din cauza vitezei ar trebui să solicite în cerere și prezentarea documentelor care atestă verificarea metrologică a aparatelor radar. Au fost cazuri în care aceste echipamente nu fuseseră verificate și calibrate de ani de zile. De asemenea, dacă în procesul verbal nu scrie exact numele, datele de identificare, ora, data, localitatea și kilometrul unde a fost surprins conducătorul auto, atunci instanța va anula amenda”, a explicat pentru ProMotor avocatul Valentin Ciobanu.

Nu este necesară prezența unui avocat pentru a depune aceste documente. Fiecare cetățean are dreptul să se reprezinte singur și poate solicita chiar și judecarea în absența sa.