Codul Rutier 2024. Regulă pentru toți șoferii din trafic. Este interzis la volan

mașini, șoferi

SURSA FOTO: Dreamstime

Bullying-ul în trafic devine tot mai frecvent, cu șoferi care își exprima frustrarea prin manevre periculoase și agresiune. Cu toate acestea, puțini șoferi știu cum să reacționeze în fața unui astfel de comportament.

Care sunt comportamentele agresive în trafic, conform legislației rutiere?

Bullying-ul în trafic este, din păcate, o problemă frecventă, iar acest fenomen se manifestă prin comportamente agresive, precum manevre periculoase, utilizarea excesivă a claxonului, insulte sau chiar aruncarea de obiecte către alți șoferi. Totuși, majoritatea șoferilor nu sunt pregătiți să gestioneze astfel de situații atunci când sunt confruntați cu un comportament similar din partea altor conducători auto.

Legislația rutieră pedepsește orice formă de comportament agresiv în trafic. Șoferii care sunt martori sau victime ale acestor comportamente pot solicita ajutorul autorităților.

Conform Codului Rutier, mai multe manevre și gesturi sunt considerate agresiuni în trafic:

  • Schimbarea succesivă a benzilor sau a rândurilor de circulație pentru a depăși un șir de vehicule, alternând de la stânga la dreapta.
  • Întoarcerea vehiculului folosind frâna de mână.
  • Pornirea de pe loc prin patinarea excesivă a roților motrice.
  • Menținerea unei distanțe extrem de reduse față de alte vehicule, fie înainte, fie în spate, sau în lateral, și reducerea bruscă a vitezei fără motiv întemeiat, cu scopul de a intimida alți șoferi.
  • Utilizarea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase pentru a obliga nejustificat conducătorii din față să elibereze banda (claxoane, flash-uri).
  • Conducerea mopedului sau motocicletei cu doar o roată în contact cu carosabilul.
  • Mersul cu spatele al vehiculului pentru a intimida participanții la trafic care se află în spatele acestuia.
  • Executarea intenționată a unui derapaj controlat pentru a întoarce sau a rotirea vehiculului.
  • Accelerarea repetată a motorului pentru a deranja persoanele aflate în zona drumului public.
SURSA FOTO: Dreamstime

Dacă ești martor sau victimă a unui șofer agresiv, poți raporta incidentul sunând la numărul de urgență 112. Dacă te afli la volan, asigură-te că folosești un dispozitiv hands-free. Furnizează operatorului informații detaliate despre incident, inclusiv despre șoferul implicat, vehiculul său și numărul de înmatriculare. Este recomandat să faci raportul imediat după ce incidentul a avut loc.

Dacă este sigur să faci acest lucru, poți filma sau fotografia șoferul agresiv. Aceste dovezi pot fi folosite ulterior pentru a demonstra comportamentul necorespunzător al conducătorului auto.

Prin urmare, este complet legal să suni la 112 pentru a raporta un șofer agresiv care utilizează flash-uri, claxonează excesiv sau efectuează manevre riscante.

O lege recent adoptată permite sancționarea șoferilor agresivi pe baza filmărilor sau fotografiilor efectuate în trafic

Într-un proiect adoptat de Guvern la sfârșitul lunii iunie, se precizează că polițistul rutier poate identifica comportamente agresive în trafic.

„Polițistul rutier poate constata contravenția de adoptare a unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice […] și cu ocazia verificării sesizării formulate de un participant la trafic ce a perceput în mod nemijlocit și întâmplător efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul unui vehicul, a oricăreia dintre manevrele prevăzute la art. 54 alin.(2) și a surprins aceste manevre agresive într-o înregistrare audio-video sau video, după caz”, se arată în proiectul adoptat de Guvern la finalul lunii iunie.

Poliția Rutieră va crea o platformă pentru încărcarea dovezilor, facilitând astfel aplicarea sancțiunilor. Șoferii care sunt surprinși folosind flash-uri, claxonând excesiv, frânând brusc sau conducând prea aproape de alte vehicule vor putea fi amendați. Anterior, sancțiunile se aplicau doar dacă filmarea era realizată cu un dispozitiv aprobat de Poliția Română, dacă incidentul era observat direct de un polițist sau dacă victima depunea o plângere la timp.