Poliția vine cu o serie de sfaturi utile pentru șoferi în cazul în care li s-a stricat mașina în trafic. Ce trebuie să faceți în această situație?
Poliția îi sfătuiește pe șoferi ce să facă dacă se defectează mașina în trafic
Poliția a transmis prin intermediul unui clip distribuit pe Instagram de Ministerul Afacerilor Interne, informații importante pentru șoferi cu privire la procedurile de urmat în cazul în care autovehiculul se defectează în timpul deplasării.
Reprezentanții Poliției subliniază pașii esențiali care trebuie urmați pentru asigurarea siguranței personale și a celorlalți participanți la trafic în astfel de situații.
Din instrucțiunile prezentate în clip, se remarcă în primul rând importanța menținerii calmului și a efectuării manevrelor necesare pentru reducerea vitezei, activarea luminilor de avarie și poziționarea sigură a vehiculului în afara carosabilului, departe de fluxul traficului.
„Dacă te afli la volan și autovehiculul se defectează în timp ce te deplasezi, păstrează-ți calmul și încearcă să reduci treptat viteza.
Pornește imediat luminile de avarie și scoate autovehiculul în afara părții carosabile sau într-un loc mai puțin expus traficului rutier și poziționează-l paralel cu axa drumului”, explică reprezentantul MAI.
Purtați vesta reflectorizantă și instalați triunghiul de avertizare
În plus, șoferii sunt îndemnați să utilizeze vesta reflectorizantă și să instaleze triunghiurile de avertizare, pentru a preveni eventualele accidente.
„Îmbracă, obligatoriu, vesta reflectorizantă și instalează triunghiurile de avertizare în fața și în spatele autovehiculului”, se mai precizează în clip, potrivit ProMotor.
Clipul accentuează necesitatea ca fiecare autovehicul să fie echipat cu un kit de siguranță auto, care include trusa medicală, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendii. Neconformitatea cu aceste reglementări poate atrage sancțiuni substanțiale, amenzile ajungând până la 825 de lei.
MAI reiterează că aceste precauții sunt esențiale pentru a preveni agravarea situațiilor de urgență și pentru a oferi asistență adecvată în cazul accidentelor.
Ulterior, fie apelăm la un serviciu de depanări auto, fie încercăm să remediem singur problema.
De asemenea, se face un apel către șoferii care sunt martori la accidente să nu încetinească sau să oprească în mod inoportun, evitând astfel riscul de a provoca noi incidente rutiere.
„Nu încetini și nu opri în trafic doar ca să vezi ce s-a întâmplat! Riști să provoci un accident rutier!”, avertizează Poliția.