Modificări ale Codului Rutier cu privire la consumul de alcool și droguri

Se schimbă Codul Rutier. Guvernul a adoptat recent Ordonanța de Urgență 84/2024. Aceasta permite șoferilor să solicite Institutului Național de Medicină Legală prelevarea de probe biologice în cazul în care există îndoieli asupra rezultatelor testărilor antidrog efectuate de poliție pe teren.

Deși inițiativa are la bază intenția de a asigura justiție și de a evita erorile de diagnosticare, aceasta a stârnit o dezbatere aprinsă. Principalul punct de controversă îl constituie durata îndelungată necesară pentru obținerea rezultatelor, care poate ajunge până la un an. În acest timp, șoferii pot rămâne fără permis, chiar și în absența vreunei vinovății dovedite.

Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a subliniat importanța ajustărilor continue ale legislației pentru a corecta eventualele probleme.

În cadrul unei recente declarații, el a recunoscut necesitatea de a echilibra rigorile legii cu drepturile individuale și cu impactul social al acestor măsuri coercitive.

”În ședința de guvern nu s-a discutat, în cadrul Guvernului, care poate implica discuții pregătitoare pentru o eventuală modificare de act normativ, nici nu am cunoștință nici despre asta, dar cred că speța este la cel care a inițiat acest act normativ, Ministerul de Interne. De acolo ar trebui să să vină și inițiativa unei ajustări.

De altminteri, cred că am fost cu toții martorii mai multor ajustări, unele post factum, altele anticipate prin dialogul economic și social pe care îl desfășoară Cabinetul și lucrurile se pot regla fin, după cum spuneam mai devreme, pentru ca instrumentele să fie până la urmă, chiar dacă au și un… o dimensiune coercitivă, trebuie să ne disciplinăm, dintr-un anumit punct de vedere, comportamentul, să spunem public, în trafic, ca să fiu specific speței dumneavoastră.

Dar lucrurile acestea se pot regla și ele din mers, ca să rămânem în domeniul auto, spune Mihai Constantin.

etilotest
SURSA FOTO: Dreamstime

Mașinile vor fi confiscate

Potrivit acestei ordonanțe, mașinile șoferilor care refuză testarea pentru alcool sau droguri pot fi confiscate de către autorități.

Un aspect central al noii legislații este autoritatea extinsă a polițiștilor de a imobiliza vehiculele conducătorilor:

  • care se opun
  • sau nu pot fi testați pentru prezența substanțelor interzise în organism.

OUG impune teste obligatorii în anumite circumstanțe, cum ar fi:

  • identificarea de recipiente ce ar putea conține substanțe interzise în vehicul
  • sau antecedentele cunoscute ale șoferului pentru consum de alcool sau droguri.

Aceste prevederi sunt menite să împiedice riscurile asociate cu conducerea sub influența substanțelor psihoactive și să asigure că cei care se angajează în astfel de comportamente sunt identificați și sancționați.

În plus, polițiștii au dreptul de a imobiliza vehiculul unui șofer prins băut sau drogat la volan în cazul în care nu există o alternativă sigură pentru a transfera mașina sau dacă conducătorul auto refuză testarea.