„Misterele” Codului Rutier. În legislația rutieră, există o excepție ce permite șoferilor să depășească prin încălcarea liniei continue. Nu toți șoferii cunosc această regulă.
Codul Rutier 2024. Se interzice depășirea vehiculelor în aceste locuri
Una dintre manevrele pe care șoferii o fac adesea în trafic este să depășească un tractor, chiar dacă trebuie să treacă peste linia continuă. Codul Rutier spune clar dacă acest lucru este permis sau nu. Mulți români preferă să călătorească cu mașina, mai ales în vacanță, fie că merg la munte sau la mare.
Șoferii au tendința să ajungă cât mai repede la destinație, chiar dacă asta înseamnă să încalce regulile de circulație și să riște amenzi mari. Se întâmplă ca șoferii să fie nevoiți să încetinească mult din cauza unui tractor care merge încet pe un drum național sau european.
„Se interzice depășirea vehiculelor când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar și parțial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimitează spațiul de interzicere”, conform Art. 120, alin. 1, lit. (i), din Codul Rutier.
Șoferii tind să depășească utilajele agricole agricole din fața lor, chiar dacă trebuie să treacă peste linia continuă. Totuși, Codul Rutier spune clar că asta este interzis. Nu contează dacă e un tractor sau alt utilaj agricol, șoferii nu au voie să treacă peste linia continuă, oricât de încet ar merge vehiculul din fața lor. Trebuie să aștepte până dau de linia punctată pentru a-l depăși.
Totuși, sunt și câteva excepții în Codul Rutier. De exemplu, șoferii pot depăși pe poduri sau sub poduri, dar numai dacă e vorba de vehicule trase de animale, biciclete sau motociclete și dacă ai vizibilitate bună.
„Se interzice depășirea vehiculelor pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri și în tuneluri. Prin excepție, pot fi depășite în aceste locuri vehiculele cu tracțiune animală, motocicletele fără ataș, mopedele și bicicletele, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanță mai mare de 20 m, iar lățimea drumului este de cel puțin 7 m”, stabilește legea.
Ce prevede legislația rutieră?
Potrivit Articolului 120 din Codul Rutier, (1) Se interzice depăşirea vehiculelor:
a) în intersecţii cu circulaţia nedirijată;
b) în apropierea vârfurilor de rampă, când vizibilitatea este redusă sub 50 m;
c) în curbe şi în orice alte locuri unde vizibilitatea este redusă sub 50 m;
d) pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri şi în tuneluri. Prin excepţie, pot fi depăşite în aceste locuri vehiculele cu tracţiune animală, motocicletele fără ataş, mopedele şi bicicletele, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanţă mai mare de 20 m, iar lăţimea drumului este de cel puţin 7 m;
e) pe trecerile pentru pietoni semnalizate prin indicatoare şi marcaje;
f) pe trecerile la nivel cu calea ferată curentă şi la mai puţin de 50 m înainte de acestea;
g) în dreptul staţiei pentru tramvai, atunci când acesta este oprit, iar staţia nu este prevăzută cu refugiu pentru pietoni;
h) în zona de acţiune a indicatorului „Depăşirea interzisă”;
i) când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar şi parţial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimitează spaţiul de interzicere;
j) când din sens opus se apropie un alt vehicul, iar conducătorul acestuia este obligat să efectueze manevre de evitare a coliziunii;
k) pe sectorul de drum unde s-a format o coloană de vehicule în aşteptare, dacă prin aceasta se intră pe sensul opus de circulaţie.
(2) Se interzice depăşirea coloanei oficiale.