Guvernul României a adoptat recent o Ordonanță de Urgență care permite Poliției Rutiere să implementeze un nou sistem de supraveghere și sancționare a șoferilor indisciplinați. Acest sistem va utiliza camere inteligente montate pe șoselele din întreaga țară pentru a monitoriza și sancționa abaterile de la Codul Rutier.

Sistem de supraveghere a traficului

Noul sistem va integra sute de camere inteligente care vor veghea traficul rutier, iar șoferii care nu respectă legea vor primi amenzile acasă. Camerele vor fi capabile să detecteze diverse abateri, inclusiv:

  • Încălcarea limitei de viteză
  • Conducerea pe banda de urgență a autostrăzii
  • Trecerea pe culoarea roșie a semaforului
  • Depășirea coloanei de mașini
  • Trecerea ilegală a căii ferate
  • Conducerea agresivă, cum ar fi frânările bruște și slalomul printre mașini
cameră de supraveghere
Camere de supraveghere

Șoferii vor primi amenzi pe baza filmărilor

În premieră, șoferii agresivi vor putea fi amendați pe baza filmărilor făcute de alți participanți la trafic. Acest lucru extinde posibilitățile de sancționare și ar putea să contribuie la un mediu de circulație mai sigur în țară.

Lucian Diniță, fostul șef al Poliției Rutiere, subliniază importanța clarificării acestor noi reglementări de către autorități înainte de implementare. Acesta a menționat că, deși reglementările vizează milioane de conducători auto, comunicarea oficială din partea Ministerului de Interne lipsește.

„Deși aceste reglementări vizează mai mult de 7 milioane de conducători auto, nu am văzut pe nimeni de la Ministerul de Interne care să iasă public și să dea niște lămuriri sau să spună modalitatea în care se va acționa”, a spus acesta.

Poliția Română va integra acest sistem de monitorizare cu camerele de supraveghere ale primăriilor și Administrației Drumurilor. Imaginile vor fi preluate automat de mai multe dispecerate, iar amenzile vor fi trimise direct acasă titularilor. Acest sistem de supraveghere va include și cele 400 de camere ale Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), programate să fie montate până la sfârșitul anului viitor.

Oficialii Poliției Române afirmă că toate primăriile vor fi interesate să își conecteze propriile sisteme de supraveghere video la dispeceratele rutiere, deoarece o parte din banii încasați din amenzile date șoferilor indisciplinați se vor întoarce în bugetele locale. Acest stimulent financiar poate motiva primăriile să colaboreze activ la implementarea și operarea sistemului.