Utilizarea telefonului mobil în timpul condusului este extrem de periculoasă, deoarece, în anumite situații, o secundă de distragere a atenției poate fi suficientă pentru a provoca un accident.

Totuși, realitatea este că aproape toți folosim, în prezent, diverse dispozitive mobile în timp ce ne aflăm la volan. Fie că le utilizăm pentru a ne orienta, pentru a asculta muzică sau chiar pentru a purta o conversație în timpul staționării în trafic.

Ce sancțiuni riști dacă ești prins cu telefonul la ureche în timp ce conduci

Conform legislației, este legal să folosești telefonul, tableta sau alte gadgeturi în mașină, dar numai în anumite condiții. În caz contrar, riști să fii amendat și chiar să îți pierzi permisul de conducere.

Codul Rutier stabilește în prezent o sancțiune care variază între 6 și 8 puncte de amendă pentru utilizarea necorespunzătoare a telefonului mobil la volan.

Mai mult, în anumite situații, poate fi reținut permisul de conducere

„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni […] folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere», concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor”, prevede Art. 100. punctul 3 (h), din legea circulației.

De exemplu, un șofer care ține telefonul la ureche în timp ce conduce și nu poartă centura de siguranță va primi două sancțiuni: una pentru utilizarea mobilului și alta pentru lipsa centurii. În plus, polițistul va dispune suspendarea permisului pentru o perioadă de 30 de zile.

Poți fi amendat dacă vorbești la telefon pe difuzor?

Conform legislației, pentru a putea vorbi la telefonul mobil în timp ce conduci, este necesar să folosești un dispozitiv hands-free sau să conectezi telefonul la sistemul audio al mașinii. Astfel, nu ești obligat să ții telefonul în mână.

Cu toate acestea, mulți șoferi aleg să vorbească la telefon pe difuzor, ținând mobilul cu una dintre mâini, ceea ce îi expune sancțiunii, la fel ca cei care își țin telefonul la ureche.

Singura situație în care un șofer poate vorbi pe difuzor fără a risca o amendă este dacă telefonul este plasat într-un suport special pe bord, ceea ce îi permite să aibă ambele mâini libere.