Necunoașterea legii nu înlătură răspunderea în cazul faptelor săvârșite în circulație. Tocmai de aceea, educația legislativă și cunoașterea în amănunt a reglementărilor ar trebui să aducă o mai mare ordine pe șosele.
Reguli de circulație 2024. Diferența dintre contravenție și infracțiune
Necunoașterea legii nu scutește de răspundere în cazul în care ați încălcat regulile de circulație. De aceea, educația legislativă și familiarizarea detaliată cu reglementările ar trebui să contribuie la o mai mare disciplină pe drumurile publice. Autoritățile competente aplică o serie de măsuri administrative și tehnice adecvate pentru descurajarea comportamentelor periculoase și pentru promovarea unui trafic rutier sigur și disciplinat.
După cum se știe, faptele sunt împărțite în contravenții și infracțiuni, acestea din urmă având un nivel de gravitate mult mai ridicat. Ca exemplu, depășirea vitezei este încadrată la contravenție, în timp ce conducerea unui autoturism neînmatriculat sau sub influența băuturilor alcoolice intră sub spectrul infracțiunilor. În cazul contravențiilor, acestea pot fi simple, sancționate cu amendă, sau duble, penalizate atât cu amendă cât și cu măsura administrativă a ridicării permisului de conducere. De asemenea, pot fi aplicate și măsuri tehnico-administrative cum ar fi ridicarea automobilelor parcate sau staționate neregulamentar.
Ce sunt măsurile contravenționale complementare
În conformitate cu articolul 96 alineatul (1), sancțiunile contravenționale complementare au ca scop eliminarea unei stări de pericol și prevenirea comiterii altor fapte interzise de lege, fiind aplicate în același proces-verbal cu sancțiunea principală a amenzii sau avertismentului. Alineatul (2) al aceluiași articol specifică următoarele sancțiuni contravenționale complementare: aplicarea punctelor de penalizare, suspendarea temporară a dreptului de a conduce, confiscarea bunurilor destinate săvârșirii contravențiilor sau folosite în acest scop, imobilizarea vehiculului și radierea din oficiu a înmatriculării sau înregistrării vehiculului, în anumite situații prevăzute la articolul 17 alineatul (4).
În plus, conform alineatului (3) al articolului 96 din Codul Rutier, pentru încălcarea normelor de circulație, pe lângă sancțiunea principală sau, după caz, una dintre sancțiunile contravenționale complementare menționate anterior, se aplică un număr de 2, 3, 4 sau 6 puncte de penalizare.
În cazul în care un șofer acumulează 15 puncte de penalizare, șeful poliției rutiere din județul sau din municipiul care îl are în evidență pe titularul permisului de conducere va decide suspendarea temporară a dreptului acestuia de a conduce.
Ce bunuri se pot confisca în cazul unei contravenții
Odată cu aplicarea amenzii contravenționale, poliția rutieră poate dispune și confiscarea anumitor bunuri prin intermediul procesului-verbal de constatare a contravenției. Conform articolului 96 alineatul (6), sunt supuse confiscării următoarele:
- Mijloacele speciale de avertizare luminoase și sonore care sunt deținute, montate și folosite pe autovehiculele care nu sunt destinate pentru astfel de echipamente conform articolului 32 alineatele (2) și (3).
- Dispozitivele care perturbă funcționarea mijloacelor tehnice de supraveghere a traficului.
- Plăcuțele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare care nu respectă standardele în vigoare și sunt montate pe vehicule.
- Vehiculele cu tracțiune animală care circulă pe drumurile publice interzise accesului lor sau pe alte trasee decât cele stabilite de autoritățile publice locale.
Imobilizarea unui autovehicul implică scoaterea acestuia în afara părții carosabile, pe acostament sau cât mai aproape de marginea drumului, și blocarea mișcării sale prin utilizarea de dispozitive tehnice sau alte mijloace de blocare. Conform legislației în vigoare, imobilizarea unui vehicul poate fi dispusă de către agentul de poliție rutieră în cazul în care acesta constată că șoferul a comis una dintre infracțiunile prevăzute la articolul 117 alineatul (1).