Codul Rutier 2024. Șoferii pot scăpa de amendă. Polițiștii sunt obligați să aștepte până la 20 de minute

trafic

SURSA FOTO: Dreamstime

Codul Rutier din România arată că există o situație în care șoferii care au fost testați pentru alcool pot cere efectuarea unei noi testări la câteva minute. Procedura de testare a fost modificată printr-o OUG.

Guvernul României modifică procedura de testare a alcoolului la volan

Testarea alcool șoferi. În vara acestui an, Guvernul României a emis o ordonanță de urgență care introduce schimbări semnificative în procedura de testare a alcoolului la volan, în contextul OUG nr. 195/2002.

Noile reglementări oferă șoferilor posibilitatea de a solicita o a doua testare a alcoolului în aerul expirat, dar doar în anumite condiții și cu anumite implicații legale.

SURSA FOTO: Facebook, Poliția Română

O a doua șansă pentru șoferi

Potrivit ordonanței, șoferii depistați cu o concentrație de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat au dreptul de a solicita polițistului rutier o a doua testare.

Aceasta trebuie efectuată la un interval de 15 până la 20 de minute după prima verificare, iar valoarea cea mai mică obținută va fi luată în considerare.

În cazul în care al doilea test indică o concentrație de 0 mg/l alcool pur, șoferul poate pleca fără nicio sancțiune.

Totuși, dacă testul confirmă prezența oricărei concentrații de alcool, inclusiv sub 0,10 mg/l, șoferul va fi sancționat cu o amendă.

Sancțiuni severe pentru alcool la volan

Ordonanța prevede sancțiuni ferme pentru conducerea sub influența alcoolului.

Potrivit acesteia, conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice, chiar dacă valoarea obținută este sub 0,10 mg/l, constituie contravenție și este sancționată cu amendă din clasa a IV-a de sancțiuni, care include și suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile.

Valoarea unui punct de amendă fiind de 165 de lei, șoferii sancționați se confruntă cu amenzi de până la 3.300 de lei.

Pentru șoferii care prezintă o concentrație de alcool între 0,11 și 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, ordonanța permite solicitarea unei analize biologice.

În astfel de cazuri, mostrele sunt recoltate în unități medicale autorizate pentru stabilirea alcoolemiei în sânge, procedură necesară pentru o evaluare mai exactă.

Ce se întâmplă dacă refuzi să fii testat?

Refuzul de a se supune testării alcoolului sau a substanțelor psihoactive este o infracțiune gravă.

În plus, pentru cei depistați cu o concentrație de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat sau cu prezența unor substanțe psihoactive, recoltarea mostrelor biologice devine obligatorie.

În cazurile de alcoolemie de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, conducerea unui vehicul se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani.