Codul Rutier. Cui trebuie să acorzi prioritate când intri pe un drum principal
Codul Rutier. Când circuli pe o șosea secundară și te intersectezi cu un drum principal, trebuie să acorzi prioritate tuturor vehiculelor de pe drumul principal, indiferent de banda pe care se află. Multe accidente de circulație se întâmplă din cauza faptului că șoferii nu acordă prioritate în aceste situații.
Din neatenție sau din lipsă de cunoaștere a legii, unii șoferi nu opresc complet și nu se asigură suficient când ajung la intersecția cu un drum principal de pe o șosea secundară.
Prioritatea de trece într-o intersecție este stabilită, în ordine, de:
- Semnalele polițistului;
- Semnalele luminoase și sonore ale mașinilor de intervenție (poliție, pompieri, salvare, etc.);
- Semnalele luminoase ale semaforului;
- Semnale luminoase sau sonore (la trecerea cu calea ferată, de exemplu);
- Indicatoarele rutiere;
- Marcajele rutiere;
- Regulile de circulație (vehiculele aflate în sensul giratoriu au prioritate, de exemplu).
- Astfel, dacă intersecția e dirijată de un polițist, atunci acesta va stabili ordinea de trecere.
În lipsa polițistului, prioritate vor avea întotdeauna mașinile de intervenție aflate în misiune. Dacă nu trece niciun echipaj de intervenție, atunci culoarea semaforului decide ordinea de traversare:
- roșu și galben – vehiculele trebuie să oprească;
- verde – vehiculele au dreptul să treacă;
- verde intermitent la dreapta/stânga – vehiculele cărora le e adresat pot trece, după ce acordă prioritate pietonilor și celorlalte vehicule.
În lipsa semaforului, într-o intersecție pot fi întâlnite mai multe indicatoare:
- Sens giratoriu;
- Drum cu prioritate;
- Cedează trecerea;
- Stop.
Unde nu este indicator, se aplică regula priorității de dreapta
În funcție de aceste indicatoare, șoferii au prioritate sau trebuie să cedeze trecerea. De asemenea, mai pot întâlni indicatorul de „Prioritate pentru vehiculele care circulă din sens opus”. Ceea ce înseamnă că trebuie să cedeze trecerea acestor vehicule.
Iar la intersecțiile fără niciun indicator rutier se aplică regula priorității de dreapta. Adică, atunci când te intersectezi cu un alt vehicul, dacă acesta vine din partea dreapta, ești obligat să îi acorzi prioritate. În schimb, dacă vine din stânga, atunci acela e obligat să îți cedeze trecerea.
Atunci când circuli pe un drum secundar și te intersectezi cu o șosea principală, trebuie să ții cont de mai multe reguli.
În primul rând, aproape întotdeauna vei întâlni unul dintre cele trei indicatoare:
- Stop;
- Cedează trecerea;
- Intersecție cu un drum cu prioritate.
Așadar, acordarea prioritatii la o intersecție cu un drum principal implică să acorzi prioritate tuturor vehiculelor care circulă pe acest drum prioritar, nu doar celor de pe banda 1. Chiar dacă banda 1 poate părea liberă, este crucial să te asiguri că acorzi prioritate și vehiculelor care circulă pe celelalte benzi ale drumului principal. Aceasta este o măsură de siguranță pentru a preveni incidentele, deoarece neglijarea vehiculelor de pe benzi alăturate poate duce la coliziuni nedorite și poate fi considerată o nerespectare a regulilor de prioritate.