Anul 2025 ar putea aduce o surpriză neplăcută pentru șoferi odată cu creșterea punctului de amendă, de la 165 de lei la 202,5 lei. Această măsură vine pe fondul majorării salariului minim brut la 4.500 de lei și va crește cu 20% sancțiunile aplicabile celor care nu respectă regulile de circulație.

Deși amenzile mai mari sunt menite să disciplineze șoferii, statisticile sugerează contrariul, indicând o creștere semnificativă a contravențiilor în primele luni ale anului.

Anul Nou poate aduce o mărire considerabilă a punctului de amendă

Anul Nou ar putea aduce o mărire considerabilă a punctului de amendă, de la 165 de lei la 202,5 lei, ca urmare a creșterii salariului minim brut.

Legea stabilește că valoarea punctului de amendă este echivalentă cu 5% din salariul minim brut pe economie, care în prezent este de 3.700 de lei.

De la 1 ianuarie, acest salariu minim va crește automat la 4.500 de lei, ceea ce ar putea determina o majorare cu 20% a valorii amenzilor. Decizia finală este totuşi la Guvern, care a mai îngheţat şi în trecut valoarea punctului de amendă.

Valoarea punctului de amendă este direct legată de 5% din salariul minim brut, iar odată cu majorarea acestuia, vor crește și sancțiunile pentru nerespectarea regulilor rutiere. Astfel, șoferii ar putea plăti mai mult pentru greșelile minore pe care le comit în trafic.

Creșterea contravențiilor în primele luni ale anului

Statisticile Poliției arată că începutul anului este perioada cu cele mai multe contravenții rutiere.

Dacă treceți cu mașina pe culoarea roșie a semaforului, începând de anul viitor, amenda ar putea crește la 1.215 lei, cu o majorare de 225 de lei față de acum.

legea anastasia soferi politie
SURSA FOTO: Facebook

Consumul de alcool înainte de a urca la volan ar putea atrage o amendă suplimentară de 337 de lei. De asemenea, nerespectarea centurii de siguranță ar putea costa cu 75 de lei mai mult decât în prezent.

Deși valoarea punctului de amendă a fost majorată în ianuarie 2024, numărul abaterilor rutiere constatate a crescut semnificativ, cu aproape 17% mai multe decât în ultimele 3 luni ale lui 2023.

Marius Rizea, purtătorul de cuvânt al IPJ Argeș, subliniază:

„La începutul anului 2024, în ciuda creșterii valorii punctului de amendă, numărul abaterilor rutiere constatate a înregistrat o creștere semnificativă, cu aproape 17% mai multe decât în ultimele 3 luni ale anului precedent”.

Acest fapt sugerează că amenzile mai mari nu sunt suficiente pentru a convinge șoferii să respecte regulile rutiere.

Păreri împărțite ale șoferilor și autorităților

Cu toate că șoferii recunosc importanța amenzilor mai mari pentru disciplinarea traficului, există încă multe voci care critică această măsură.

„Foarte bine, că ne mai disciplinăm un picuț. Am luat amenzi și consider că e singura cale de a disciplina populația.

În primul rând m-am gândit la ce am greșit și m-am disciplinat să nu mai repet greșeala”, spune un șofer.

Un alt conducător auto, puțin mai sceptic la schimbarea mentalității, declară pentru ProTV:

 „Până la urmă noi trebuie să avem conștiință să facem lucrurile acestea și nu știu dacă se va disciplina, pentru că trăim în România!”

Această polarizare reflectă dificultățile autorităților în a impune respectarea regulilor de circulație chiar și cu sancțiuni mai mari.

Valoarea punctului de amendă și hotărârea Guvernului

Majorarea valorii punctului de amendă va deveni oficială abia după ce Guvernul va emite o hotărâre în acest sens.

Deși există posibilitatea ca Executivul să opteze pentru îngheţarea valorii actuale a punctului de amendă, decizia finală rămâne incertă.

Această nesiguranță adaugă o doză de confuzie în rândul șoferilor care nu știu exact cât de mult vor plăti pentru nerespectarea regulilor rutiere în noul an.