România impune reglementări mai stricte pentru transportul copiilor în mașină

Începând cu anul 2025, legislația rutieră din România impune reglementări mai stricte pentru transportul copiilor în mașină, având scopul de a proteja viața celor mici și a altor pasageri. Conform noilor reglementări, șoferii care nu respectă aceste norme, inclusiv cele referitoare la scaunele auto și centurile de siguranță, vor risca sancțiuni severe. Aceste măsuri sunt esențiale pentru prevenirea accidentelor și reducerea riscurilor de rănire în cazul unui impact.

Regulile pentru transportul copiilor în România

Codul Rutier impune reguli clare în ceea ce privește transportul copiilor în autovehicule, iar acestea sunt reglementate prin Articolul 97. Astfel, se stabilește că:

  • Copiii cu o înălțime de până la 135 cm trebuie transportați în autovehicule echipate cu sisteme de siguranță specifice. Aceștia trebuie să fie fixați sau prinși într-un scaun auto special, conform reglementărilor în vigoare. Scaunul trebuie să fie instalat corect în vehicul, asigurându-se că copilul este bine protejat în cazul unui accident.
  • Copiii cu o înălțime de peste 135 cm pot fi transportați într-o mașină doar dacă poartă centura de siguranță pentru adulți. Aceasta trebuie ajustată astfel încât să nu treacă peste gât sau față, evitându-se astfel posibilele leziuni la nivelul gâtului sau capului în cazul unui impact. Dacă copilul are dimensiunile corespunzătoare și este suficient de mare, poate folosi centura de siguranță destinată adulților, dar numai după ce a împlinit vârsta de 12 ani și are o înălțime de cel puțin 1,50 metri.
  • Locurile din spate ale mașinii sunt locurile recomandate pentru transportul copiilor. În cazul copiilor cu vârsta de până la 3 ani, aceștia trebuie transportați sub supravegherea unei persoane adulte, care nu poate fi șoferul vehiculului.

Când pot copiii să stea pe scaunul din față

De regulă, copiii sunt mult mai vulnerabili în cazul unui accident, iar locurile din față ale mașinii sunt cele mai periculoase. De aceea, legea reglementează strict accesul copiilor pe scaunul din față:

Un copil poate ocupa locul din față doar după vârsta de 12 ani și dacă are o înălțime de cel puțin 1,50 metri. Chiar și atunci, este obligatoriu ca centura de siguranță să fie ajustată în funcție de înălțimea și greutatea copilului. Centura nu trebuie să treacă peste gât sau față, pentru a evita accidentele grave.

Poliția Rutieră
SURSA FOTO: IPJ Constanţa

Este important de menționat că, în cazul unui accident, pasagerii din față sunt expuși unui risc mult mai mare de a suferi răni grave, chiar și în cazul unui impact moderat. De asemenea, pasagerii din spate care nu poartă centura de siguranță sunt de asemenea expuși riscurilor de a fi grav răniți, fie prin impactul cu scaunele din față, fie prin aruncarea lor în afacerea mașinii în caz de accident.

Este legal să ții un copil în brațe când te afli în mașină?

Una dintre cele mai frecvente greșeli ale părinților este să țină copilul în brațe în timpul călătoriilor cu mașina. Potrivit noilor reglementări ale Codului Rutier 2025, acest lucru nu este permis. Copiii trebuie transportați doar în scaune auto speciale, care oferă protecție adecvată în cazul unui accident.

De asemenea, este legal să așezi scaunul auto pe locul din față doar dacă airbag-ul frontal este dezactivat. Scaunul trebuie să fie orientat cu spatele la direcția de mers, pentru a proteja copilul în cazul unui accident. În cazul în care copilul nu este transportat într-un scaun auto corespunzător, șoferii riscă amenzi și puncte de penalizare.

Conform noului Cod Rutier, nerespectarea reglementărilor privind transportul copiilor poate atrage sancțiuni financiare semnificative. Șoferii care nu respectă aceste reglementări riscă să primească între 4 și 5 puncte de amendă, ceea ce înseamnă o sancțiune financiară între 810 și 1.012,5 lei.