Cum se sancționează conducerea sub influența drogurilor
Conform articolului 336, alineatul (2) din Codul penal, conducerea unui vehicul pe drumurile publice sub influența drogurilor reprezintă o infracțiune. Pentru ca fapta să fie sancționată penal, trebuie să fie îndeplinite două condiții:
- Prezența substanțelor psihoactive în probele biologice;
- Demonstrarea afectării capacitaţii de conducere printr-o evaluare medicală.
Dacă testul de salivă relevă prezența drogurilor, permisul de conducere este reținut imediat, iar suspendarea acestuia se dispune până la finalizarea anchetei. Ancheta include analiza probelor biologice și efectuarea unei expertize medico-legale, care va stabili dacă substanțele identificate au avut impact asupra capacității de a conduce.
Potrivit Codului Rutier (OUG 195/2002, articolele 102 și 103), permisul de conducere este suspendat pe parcursul anchetei.
În cazul în care expertiza medico-legală confirmă că capacitatea de a conduce a fost afectată, permisul este anulat, iar șoferul riscă o pedeapsă de la 1 la 5 ani de închisoare sau o amendă penală. Dacă expertiza nu confirmă afectarea capacității de conducere, permisul poate fi restituit.
Cât timp poate dura suspendarea permisului
Durata exactă variază în funcție de mai mulți factori. Dacă expertiza este finalizată rapid (în aproximativ 2-4 săptămâni), permisul poate fi restituit mai devreme, în cazul în care nu se confirmă afectarea capacității de a conduce.
Însă, dacă dosarul ajunge în instanță, procesul poate dura luni sau chiar ani, iar permisul va rămâne suspendat pe toată această perioadă.
Contextul în care a fost luată decizia
Decizia a fost luată în urma unui caz concret, în care un șofer a fost depistat cu benzoilecgonină în organism, un metabolit al cocainei. Totuși, examenul clinic nu a relevat faptul că șoferul se afla sub influența drogurilor în momentul în care conducea.
Astfel, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a stabilit că „pentru realizarea condiţiei esenţiale ataşată elementului material al laturii obiective, aceea ca inculpatul să se fi aflat sub influenţa unor substanţe psihoactive, este necesar să se constate atât prezenţa în probele biologice a substanţei psihoactive, cât şi aptitudinea acesteia de a putea determina afectarea capacităţii de a conduce a autorului faptei”.
Pedepse mai mari pentru șoferii depistați pozitiv la DrugTest
Amintim că un proiect de lege aflat în dezbatere în Parlamentul României propune o creștere semnificativă a pedepselor pentru șoferii depistați pozitiv la substanțe psihoactive.
Dacă va fi adoptat, proiectul ar putea dubla pedeapsa, de la 2 ani la 7 ani de închisoare, pentru cei care sunt surprinși conducând sub influența acestor substanțe.
Totuși, această propunere a stârnit controverse considerabile, în special în rândul medicilor și al pacienților care urmează tratamente pentru afecțiuni cronice sau tulburări psihice. Mai multe puteți citi aici.