Centura de siguranță, un element esențial pentru siguranța rutieră

Centura de siguranță este un element esențial pentru siguranța rutieră, contribuind semnificativ la salvarea de vieți. Deși legislația din România obligă conducătorii auto și pasagerii să o poarte, există și situații bine definite în care purtarea centurii de siguranță nu este obligatorie.

Aceste excepții sunt clarificate atât prin legislația rutieră, cât și prin reglementările Ministerului Sănătății.

Situații în care nu este obligatorie

Printre cazurile exceptate privind centura de siguranță, se numără șoferii care execută manevre de mers înapoi sau care staționează. De asemenea, femeile însărcinate, vizibil gravide, sunt scutite de această obligație.

Conducătorii auto care transportă pasageri în regim de taxi nu sunt obligați să poarte centura atunci când au pasageri în mașină. Instructorii auto sunt și ei exceptați în timpul pregătirii practice a cursanților, iar examinatorii beneficiază de această excepție în timpul probelor pentru obținerea permisului de conducere.

Persoanele care dețin certificate medicale ce atestă existența unor afecțiuni ce contraindică purtarea centurii de siguranță sunt, de asemenea, scutite. Conform legislației, aceste certificate trebuie să specifice afecțiunea care determină contraindicația, precum și perioada de valabilitate.

Autoritățile subliniază că, deși există excepții, centura de siguranță rămâne recomandată pentru siguranța personală, fiind un element cheie în reducerea riscurilor în cazul accidentelor.

Lista afecțiunilor exceptate

Printre bolile menționate în acest ordin se numără:

  • Sindroame hemoragipare și tumorale abdominale.
  • Leucemii acute și cronice, limfoame maligne.
  • Ciroza hepatică și cancerul hepatic cu ascită voluminoasă.
  • Afecțiuni postoperatorii, cum ar fi status posttoracotomie și sternotomie (3 luni postoperator).
  • Montarea recentă a unui pacemaker cardiac.
  • Obezitatea severă care împiedică închiderea centurii.
șofer, centură de siguranță
SURSA FOTO: Dreamstime

Poliția Română subliniază că, deși există excepții legale, centura de siguranță rămâne o măsură recomandată pentru siguranța personală. Mesajul transmis este clar în acest sens.

„Chiar dacă te afli într-una dintre situațiile enumerate, purtarea centurii de siguranță este recomandată!

Conduci prudent, conduci în siguranță! Viața are prioritate!”, este concluzia polițiștilor.

Cu toate acestea, există persoane care consideră că purtarea centurii de siguranță ar trebui să fie opțională. Comentariile de pe rețelele sociale reflectă o diversitate de opinii, de cele mai multe ori greșite, privind libertatea de alegere, altele evidențiind disconfortul sau inutilitatea centurii.