Se schimbă Codul Rutier. Conducătorii auto sunt obligați să acorde prioritate pietonilor în mai multe situații:
- Când semaforul pentru pietoni este verde, iar cel pentru vehicule indică roșu sau galben intermitent;
- Atunci când pietonii sunt angajați în traversare pe trecerea marcată;
- La întâlnirea unui semafor verde intermitent, dar numai după ce au acordat prioritate celorlalți participanți la trafic.
Codul Rutier va trece prin mai multe schimbări
În cazul trecerilor de pietoni nesemaforizate, șoferii sunt obligați să reducă viteza, iar limita maximă admisă este de 30 km/h.
Pietonii au obligația de a traversa perpendicular pe axa drumului, doar prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător.
În lipsa acestora, traversarea este permisă în localități doar pe la colțul străzii, după ce pietonii s-au asigurat că pot face acest lucru în siguranță.
Șoferii care nu respectă obligația de a acorda prioritate pietonilor pot primi sancțiuni severe.
Nerespectarea acestor reguli constituie contravenție și este sancționată cu amendă din clasa a III-a de sancțiuni, plus suspendarea dreptului de a conduce pentru 60 de zile.
Această sancțiune se aplică doar dacă pietonul se află pe sensul de deplasare al șoferului. Pe drumurile cu două sau mai multe benzi pe sens, șoferii trebuie să acorde prioritate doar pietonilor care se află pe banda lor de mers. Dacă pietonul începe traversarea din partea opusă a drumului, șoferul nu este obligat să oprească.
Însă, în momentul în care pietonul se apropie de axul drumului, conducătorul auto trebuie să-i permită trecerea. Pe drumurile cu scuar central, obligația de oprire intervine atunci când pietonul ajunge în dreptul vehiculului.
![masini trafic soferi](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2024/12/masini-trafic-soferi-1200x675.jpg)
Există cazuri în care pietonii nu au voie să traverseze
Există cazuri în care pietonii nu au voie să traverseze, chiar dacă se află pe trecerea de pietoni:
- Dacă se apropie un vehicul cu regim prioritar (ambulanță, poliție) cu semnalele luminoase și acustice activate;
- Prin fața sau spatele vehiculelor oprite în stații, cu excepția cazului în care există o trecere de pietoni semnalizată;
- Dacă prelungesc timpul de traversare sau se opresc pe trecere fără un motiv justificat;
- Dacă traversează prin alte locuri decât cele permise;
- Dacă ocupă partea carosabilă în mod intenționat pentru a împiedica circulația.
În situațiile în care pietonii nu respectă regulile de circulație și sunt implicați în accidente, aceștia pot fi considerați responsabili. Dacă traversarea s-a făcut prin locuri nepermise, la culoarea roșie a semaforului sau fără respectarea altor obligații prevăzute de lege, vina revine în totalitate pietonului, în condițiile în care șoferul a respectat toate regulile de circulație.