Cum poți fi sancționat dacă treci pe roșu la semafor

Dacă treci pe roșu la semafor, riscurile sunt, în primul rând, un accident de circulație cu posibile consecințe grave. De asemenea, ți se poate retrage de conducere și poți primi o amendă usturătoare. Totuși, există anumite situații în care trecerea pe roșu este legală.

La începutul anului 2025, amenzile de circulație au fost majorate. Prin urmare, șoferii care încalcă legislația rutieră se expun riscului de a primi sancțiuni ce pot depăși chiar și 4.000 de lei.

Iar legea prevede că atunci când semaforul este roșu, nu poți trece.

„La semnalul roșu vehiculul trebuie oprit înaintea marcajului pentru oprire sau, după caz, pentru trecerea pietonilor, iar în lipsa acestuia, în dreptul semaforului.

Dacă semaforul este instalat deasupra ori de cealaltă parte a intersecției, în lipsa marcajului pentru oprire sau pentru trecerea pietonilor, vehiculul trebuie oprit înainte de marginea părții carosabile a drumului ce urmează a fi intersectat”, prevede Art. 83, alin. (2), din legea circulației.

Șoferii care trec pe roșu pun în pericol atât propria lor viață, cât și siguranța celorlalți participanți la trafic.

Pentru această încălcare, sancțiunile constau în 4 sau 5 puncte de amendă și suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile.

În prezent, valoarea unui punct de amendă reprezintă 5% din salariul minim brut pe țară, ceea ce înseamnă că amenda pentru cei care trec pe roșu variază între 810 lei și 1.012,5 lei.

semafor
SURSA FOTO: Dreamstime

În ce situații poți trece totuși pe roșu?

Șoferii pot trece pe roșu în următoarele situații:

  • semaforul nu le este adresat;
  • au verde intermitent pentru virajul la dreapta;
  • semaforul nu este amplasat pe un drum public;
  • circulația este dirijată de un agent de poliție care permite trecerea.

Prin urmare, NU este permis să treci pe roșu în caz de urgență. De asemenea, NU este legal să faci acest lucru nici pentru a face loc unei ambulanțe, mașini de pompieri sau poliției aflate în misiune.

A crescut punctul de amendă în 2025

Amintim că anul 2025 a venit cu creșterea punctului de amendă, de la 165 de lei la 202,5 lei. Această măsură a fost implementată pe fondul majorării salariului minim brut la 4.500 de lei și a avut ca efect creșterea cu 20% a sancțiunilor aplicabile celor care nu respectă regulile de circulație.

Deși amenzile mai mari aveau scopul de a disciplina șoferii, statisticile au sugerat contrariul, indicând o creștere semnificativă a contravențiilor în primele luni ale anului. Mai multe puteți citi aici.